Dobre vijesti za cijenu nafte četvrti tjedan za redom

Analiza prošlog tjedna
Dobre vijesti za cijenu nafte traju već četvrti tjedan za redom jer su na svetskim tržištima  tržištima cijene nafte znatno porasle i prošloga tjedna. Naime, trgovci se nadaju kako će se uskoro, zahvaljujući cjepivu protiv korona virusa gospodarska aktivnost normalizirati, a potražnja za naftom porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla  na 48,18 dolara, a na američkom se tržištu barelom trgovalo na 45,53 dolara. Ovaj se rast  zahvaljuje  vijestima o još jednom cjepivu protiv covida-19. Nakon Pfizera i Moderne, potencijalno cjepivo razvila je i britanska kompanija AstraZeneca. Njegova uspješna distribucija trebala bi prekinuti usku vezu između  širenja zaraze i mobilnosti, međutim globalna potražnja za naftomi u tom će slučaju dosegnuti pretpandemijske razine tek sredinom 2022. godine, kažu analitičari JP Morgana u svojoj bilješci za tržišta koju donosi portal OilPrice.

Podršku cijenama nafte pružaju i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača predvođena Rusijom odgoditi planirano povećanje proizvodnje. Zbog toga će ulagači tijekom ovoga tjedna jednim okom gledati na sastanak zemalja OPEC-a i OPEC+, na kojem bi se u ponedjeljak i utorak trebalo razgovarati o proizvodnoj politici. Saveznici trenutno  smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno, a početkom iduće godine trebali su, prema prvotnom planu, ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno.

Agencija Reuters je preko vikenda donijela tri dobro upućena izvora koja kažu kako je moguća odgoda povećanja proizvodnje za jedno tomjesečje te će se smanjenju pristupiti tek u drugom kvartalu 2021. godine.

Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden može službeno započeti proces preuzimanja vlasti, nakon što je aktualni predsjednik Donald Trump poručio da će njegov tim surađivati. nTo je podržalo i nadu ulagača da bi demokratski i republikanski zastupnici u američkom Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovore o novom paketu poticajnih mjera, koje bi trebale potaknuti daljnji oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

S druge strane, rast cijena prošloga su tjedna ponešto ublažila strahovanja da bi povećanje libijske proizvodnje moglo rezultirali prekomjernom ponudom. Libija je bila izuzeta iz sporazuma o ograničenju proizvodnje, a od početka rujna povećala ju je za više od 1,1 milijun barela dnevno. Raste i proizvodnja u SAD-u. Krajem prošlog tjedna kompanija Baker Hughes izvijestila je da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja povećan već 10. put u posljednjih 11 tjedana, i to za njih 10, na ukupno 320 postrojenja.

Međutim, cijene ce ovisiti i o dinamici oporavka globalnog gospodarstva. U travnju su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom, kazali su tijekom tjedna analitičari Bloomberga.

You may also like