Dobitnosne prodaje podigle cijene nafte

Cijene barela nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer su se trgovci odlučili na dobitonosne prodaje nakon tri tjedna rasta cijena crnoga zlata.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 51 cent u odnosu na petak, na 44,60 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centi nižoj cijeni od 43,10 dolara. Analitičari kažu da iza pada cijena nafte stoje dobitonosne prodaje nakon tri tjedna rasta cijena. “Špekulativni financijski investitori vjerojatno će iskoristiti priliku da ostvare dobit, nakon što su cijene u prošlome tjednu porasle na najvišu razinu u posljednja 4 i pol mjeseca, uglavnom zahvaljujući njihovim postupcima”, naveli su analitičari Commerzbanka u svojoj dnevnoj bilješci.

Trgovci kažu i da su cijene nafte pale zbog skoka dolara u petak u odnosu na košaricu drugih vodećih valuta. Jači dolar, a cijene nafte izražene su u toj valuti, čini skupljim uvoz te robe u zemlje koje koriste druge valute, što može smanjiti potražnju. Dolarov indeks u ponedjeljak je blago oslabio, za 0,2 posto. Odvojeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama u ponedjeljak je objavila da se barelom referentne košarice njezine nafte u petak trgovalo po 31 cent nižoj cijeni u odnosu na prethodni dan trgovanja, od 39,78 dolara.

You may also like