Dobitnik opreznog trgovanja na burzama energetski sektor

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga. Dow Jones ojačao je 0,07 posto, na 20.662 boda, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 2.357 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 5.878 bodova.

Tržište se jučer smirilo nakon što je dan prije bilo pod pritiskom zbog poruka iz američke središnje banke o mogućem početku smanjivanja golemih bilanci i zabrinutosti u vezi visokih valuacija cijena dionica. “Ulagači su ponovno razmislili o porukama Feda i zaključili da središnja banka neće reagirati samo tako, nego vrlo osjetljivo i prateći razvoj situacije u gospodarstvu”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

U četiri od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, dok je dobitnike predvodio energetski sektor, koji je ojačao 0,8 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte na najviše razine u mjesec dana. Ipak, trgovalo se oprezno jer je u četvrtak navečer počeo sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga.

Razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerirati golemi trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta. Zaoštri li Trump retoriku s Kinom, ulagači se plaše da bi moglo doći do trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. “Ulagači su zabrinuti jer je kineski predsjednik razuman i s puno iskustva u ovakvim situacijama, a Trump je novak na političkoj sceni. Sastanak će odrediti ton onoga što će slijediti, a nitko na tržištima ne želi da taj ton bude negativan”, kaže Peter Costa, predsjednik u tvrtki Empire Executions.

I na europskim burzama jučer se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 7.303 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,11 posto, na 12.230 bodova, a pariški CAC 0,58 posto, na 5.121 bod.

You may also like

0 comments