Home Ekonomija Dobit investicijskih banaka mogla bi se smanjiti zbog izazovnog okruženja

Dobit investicijskih banaka mogla bi se smanjiti zbog izazovnog okruženja

by admin

Dobit globalnih investicijskih banaka mogla bi se smanjiti ove godine zbog izazovnog okruženja za trgovanje kreditnim proizvodima i niske razine aktivnosti po pitanju zaključenja novih poslova, prognoziraju analitičari JP Morgan Securitiesa, snizivši procjene dobiti investicijskih banaka u ovoj godini u prosjeku za 20 posto.

“Mišljenja smo da je okruženje za prihode investicijskih banaka u prvom kvartalu počelo otežano, uz ograničenu aktivnost na planu izdavanja i rast kreditnih spreadova”, smatraju analitičari na čelu s Kianom Abouhosseinom. Za 2016. prognoziraju pad prihoda za 21 posto.

Aktualna previranja na globalnim tržištima dionica i roba otežala su investicijskim bankama ostvarivanje zarade u tradicionalnim poslovima. MSCI indeks globalnih dionica pao je za 9,5 posto od početka godine.

Prihodi investicijskih banaka od trgovanja dionicama mogli bi se smanjiti jer najnoviji pad cijena na tržištima dionica pokazuje da obujmi nisu zdravi, napisali su analitičari u bilješci klijentima. “Naša sniženja prognoza dobiti u 2016. godini također uključuju stajalište da bi, ako dođe do normalizacije tržišta, moglo uslijediti razdoblje slabije tržišne aktivnosti, kakvoj smo svjedočlili u nedavnim rasprodajama, te rezultirati negativnim posljedicama po prihode investicijskih banaka”, dodaju u svojoj bilješci klijentima.

Analitičari JP Morgana podigli su investicijski rejting Goldman Sachsu i Morgan Stanleyu, napominjući da bolju vrijednost vide u američkim investicijskim bankama zbog njihove “sjajne kapitalne pozicije”.

Goldman i Morgan Stanley spremaju se otkupiti po 23 posto dionica i smanjiti neto broj dionica za oko 15 posto do kraja 2018, godine, kazali su analitičari JP Morgana, ocjenjujući Goldman Sachs najboljim izborom među američkim investicijskim bankama.

Snizili su pak investicijski rejting Credit Suisse Groupu jer očekuju da će prihodi od trgovanja kreditnim i sekuritiziranim proizvodima ostati slabi zbog daljnjeg povećanja ‘spreadova’. Deutsche Bank je top preporuka JP Morgana među globalnim investicijskim bankama, jer ne vide kod nje probleme s likvidnošću a ni s financiranjem. Također smatraju da je aktualno negativno raspoloženje tržišta spram te njemačke banke pretjerano. U 2017. godini JP Morgan očekuje da će prihodi globalnih investicijskih banaka porasti za sedam posto.

Related Posts