Dobit INA-e pala 38 posto zbog nižih cijena nafte

Uslijed sniženih cijena nafte, neto dobit Ine za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosila je 359 milijuna kuna, što je 38,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja objavljeni u petak. U Ini ocjenjuju da su prvih devet mjeseci ostvarili “snažan rezultat uzimajući u obzir prepolovljene cijene nafte”.

U priopćenju se navodi da je CCS EBITDA, odnosno rezultat prilagođen za promjene u cijeni ulaznih sirovina tako da se ti troškovi obračunavaju po jedinstvenoj cijeni na kraju izvještajnog razdoblja bez obzira na promjene cijene tijekom razdoblja, porasla u prvih devet mjeseci za 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši 2,7 milijardi kuna. Istodobno, operativna dobit iznosila je 1,3 milijarde kuna, također 4 posto više nego 2014.

Ukupni prihodi od prodaje Ine u tome su razdoblju bili 14,94 milijarde kuna, što je 21 posto manje nego u istom razdoblju lani, prvenstveno zbog nižih prihoda od prodaje u segmentu Istraživanja i proizvodnje nafte i plina uslijed niže cijene barela Brent nafte na londonskom tržištu (za 48 posto) te zbog nižih prosječnih cijena naftnih derivata u segmentima Rafinerija i marketing i Trgovina na malo.

U Ini dodaju da “financijski položaj kompanije i dalje jača”, u skladu s trendovima zabilježenima tijekom prethodnih godina te je ostvaren rekordno nizak omjer duga i kapitala od 19,5 posto, dok je neto dug smanjen za 26 posto, ispod 3 milijarde kuna. U Segmentu djelatnosti istraživanja i proizvodnje, ukupna proizvodnja porasla je za 8 posto, dok je domaća proizvodnja sirove nafte nakon remonta i optimizacije bušotina veća za 21 posto, kaže se u izvještaju.

Što se tiče rafinerija, u Ini ističu da je segment djelatnosti rafinerije i marketing (uključujući trgovinu na malo) ostvario rezultat značajno bolji u odnosu na isto razdoblje 2014. Na poboljšanje je, kako se ocjenjuje, utjecalo povoljno vanjsko okruženje (pad cijena sirove nafte), poboljšane rafinerijske marže, povećana ukupna prodaja na ključnim tržištima, veći izvoz itd. “Zahvaljujući nastojanjima menadžmenta uspješno je povećana proizvodnja ugljikovodika te je domaća proizvodnja nafte povećana za 21 posto, čime je preokrenut trend prirodnog opadanja proizvodnje iz iskorištenih polja. Ovakvo okruženje pokazalo se povoljnijim za Inin rafinerijski segment, iako još nije ostvaren pozitivni rezultat. Povećana je razina rafinerijske proizvodnje kao rezultat poboljšanih marži”, istaknuo je predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott u komentaru poslovnih rezultata. Naveo je i da je kompanija povećala prodaju goriva na svim tržištima – u Hrvatskoj za jedan posto, Bosni i Hercegovini dva posto i Sloveniji 23 posto, uz značajno povećanje izvoza, za 12 posto, odnosno 149 tisuća tona.

You may also like