Dobit easyJeta smanjena po prvi put u zadnjih šest godina

Britanski niskobudžetni avioprijevoznik easyJet izvijestio je u utorak o prvom padu dobiti u posljednjih šest godina, i to za 28 posto, pod utjecajem nepovoljnih kretanja valutnih tečaja i mjera koje je poduzela zbog odluke Britanije da napusti Europsku uniju.

U svojoj fiskalnoj godini koja završava krajem rujna, ta druga po veličini europska niskobudžetna zrakoplovna kompanija, iza Ryanaira, objavila je da joj je dobit prije oporezivanja smanjena 28 posto u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, na 495 milijuna funti.

Riječ je o prvom padu njezine dobiti nakon 2009. godine, iako je razina dobiti na gornjoj granici očekivanog raspona od 490 do 495 milijuna funti, koliko su analitičari procjenjivali da će iznositi.

Zbog slabljenja funte nakon referenduma o izlasku Britanije iz Europske unije, dobit easyJeta u financijskoj 2015.-16. smanjila se za 88 milijuna funti.

Ta je aviokompanija izvijestila kako očekuje da će zbog istih razloga do rujna 2017. bilježiti pad dobiti za dodatnih 90 milijuna funti.

(Agencije)

You may also like