Home Ekonomija Dobit Deutsche Banka pala 40 posto

Dobit Deutsche Banka pala 40 posto

by Agencije

Najveća njemačka banka Deutsche Bank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u prvom tromjesečju na godišnjoj razini smanjena za gotovo 60 posto zbog lošijih rezultata u segmentu investicijskog bankarstva.

Neto dobit Deutsche Banka u prvom je tromjesečju prema istom razdoblju prošle godine pala za 58 posto, na 236 milijuna eura, pokazalo je izvješće o rezultatima poslovanja za prva tri mjeseca. Ipak, pozitivan rezultat, kojemu su pridonijeli niži troškovi vezani uz sudske sporove, iznenadio je analitičare koji su u prosjeku očekivali neto gubitak od gotovo 250 milijuna eura, pa je jutros cijena dionice te banke na europskim burzama porasla.

Slabija dobit proizlazi iz oštrog pada prihoda u njezinoj investicijskoj banci i povlačenja iz određenih segmenata poslovanja. Prihodi od investicijskog bankarstva u prvom su kvartalu pali za 23 posto zbog pada cijena sirovina, zabrinutosti u vezi usporavanja kineskog gospodarstva i niskih kamatnih stopa, što je redom odvraćalo ulagače od trgovanja, ulaganja, odnosno izdavanja novih vrijednosnih papira.

Sa sličnim su teškoćama u investicijskim bankarskim aktivnostima suočeni rivali njemačke banke poput britanske banke Barclays i američkih divova u tome segmentu, poput Goldman Sachsa. “2016. godina bit će ključna što se tiče nastojanja na planu restrukturiranja”, kazao je izvršni direktor John Cryan u priopćenju. Početkom godine je zamolio ulagače za strpljenje u pogledu njegova programa preustroja najvećeg njemačkog zajmodavca.

Related Posts