Dobar početak godine na azijskim burzama

Na azijskim su burzama u prvom radnom danu nove godine cijene dionica dosegnule najviše razine u deset godina, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima iz Kine, dok se tečaj eura i dalje kreće iznad 1,20 dolara.
U Šangaju su oko 6,30 sati cijene dionica bile na dobitku više od 1 posto, a porasle su i indeksi na nekim drugim burzama u regiji, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 6,30 sati bio na dobitku 0,5 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u deset godina. Na Tokijskoj burzi, kao i nekim drugima, danas se zbog praznika ne radi, pa je obujam trgovanja mršav.

Dobro raspoloženja na burzi u Šangaju zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima. Kineski PMI indeks industrijske aktivnosti porastao je u prosincu s prethodnih 50,8 na 51,5 bodova, dok se očekivalo 50,7 bodova.

To pokazuje da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo otporno, premda kineske vlasti provode mjere za smanjenje zagađenja okoliša i suzbijanje pretjeranog rasta cijena na tržištu nekretnina.

“Industrijska se proizvodnja poboljšala u prosincu, što podržava teze da se rast gospodarstva u 2017. stabilizirao, a možda će biti i veći nego što se očekivalo”, kaže Zhengsheng Zhong, direktor u tvrtki CEBM Group.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i novogodišnjoj poruci iz Sjeverne Koreje da je otvorena za dijalog s južnim susjedom, kao i rastu terminskog S&P 500 indeksa za 0,15 posto, što najavljuje dobar početak trgovanja na Wall Streetu u novoj godini.

Pozitivno na tržišta utječe i rast cijena nafte. Nakon što je u prošloj godini skočila 17 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu dodatno porasla za 17 centi, na 67,15 dolara, novu najvišu razinu u dvije i pol godine.
Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 15 centi, na 60,55 dolara, nakon što mu je lani cijena skočila 12 posto.
Zahvaljujući svemu tome, nastavlja se rast cijena dionica na azijskim burzama, koje su prošle godine zabilježile velike dobitke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica skočio je lani više od 32 posto, što je njegov najveći dobitak od 2009. godine.
Pritom su u Hong Kongu cijene dionica porasle 36 posto, a slijedile su Indija, s rastom od 27 posto, i Južna Koreja, s dobitkom od 22 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks lani ojačao gotovo 20 posto, dok je kineski CSI300 indeks osvojio 21,8 posto.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan na početku nove godine, nakon što je lani prema košarici valuta izgubio 9,8 posto, što je bio njegov najveći gubitak od 2003. godine.

Jutros se tečaj dolara u odnosu na japansku valutu kreće oko 112,70 jena, kao što je iznosio i na kraju prošle godine u kojoj je izgubio 3,5 posto.

U odnosu na europsku valutu, dolar je jutros blago oslabio, pa je cijena eura dosegnula 1,2015 dolara, dok je na kraju prošle godine iznosila 1,2010 dolara. Lani je euro prema dolaru ojačao 14,2 posto, što je njegov najveći skok u 14 godina. (Agencije)

You may also like

0 comments