Do sada izabran tek jedan član NO Uljanika

Dioničari Uljanika na glavnoj skupštini ni nakon šest sati povišenih tonova i neizvjesnosti još uvijek nisu izabrali nove članove Nadzornog odbora, a članovi Stožera za zaštitu Uljanika skupštinu su napustili, no s obzirom da postoji kvorum sjednica i izbor novih članova Nadzornog odbora još traju.
Naime, u jednom trenutku su zbog neizbora člana Nadzornog odbora, članovi Stožera za zaštitu Uljanika najprije zaprijetili odlaskom da bi u konačnici i napustili sjednicu misleći da se neće moći nastaviti zbog nedostatka kvoruma. Poslije su se vratili, ali kažu da su tu samo kao promatrači.

“Tu smo već nekoliko sati, no konstantno nas se vuče za nos. Smiješno je i apsurdno da je država, uz Adris grupu, suzdržana prilikom svakog glasovanja preko svojih fondova i drugih predstavnika. Mi od države očekujemo pomoć, a oni nas prave budalama, miniraju nas ii to je u najmanju ruku sramotno”, rekao je novinarima predstavnik Stožera za obranu Uljanika Samir Hadžić.

Dodaje da bi u slučaju da je država predložila svoje članove za Nadzorni odbor Stožer za obranu Uljanika svoje kandidature povukao i podržao njihove te, kako je rekao, “išli dalje u suradnji s njima za dobrobit brodogradnje”. “Osobno ću sam dignuti šator u Zagrebu kako bi se izborio za spas Uljanika pa tko želi neka mi se pridruži. Ako smo došli do toga, ako se moramo boriti na taj način, onda ćemo praviti budale od sebe. No, ja sam legalist, želim raditi”, zaključio je Hadžić.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, koji je također napustio sjednicu skupštine, upitao se zašto država nije predložila svoje predstavnike za Nadzorni odbor umjesto da predstavnici države budu suzdržani kod svakog glasovanja o članovima Nadzornog odbora i time bojkotira sjednicu.

“Oni očito rade protiv interesa građana Republike Hrvatske. Umjesto da nam pomognu, uništili su i ovu skupštinu, Uljanik i cjelokupnu brodogradnju. To im je cilj, pitanje je samo trenutka kada će ‘pasti’ i ostala brodogradilišta. Zato pozivam sve kolege iz svih brodogradilišta da se ujedinimo jer samo zajedno možemo se za nešto izboriti. Ako zajedno ne krenemo, bojim se da će to biti kraj za hrvatsku brodogradnju”, poručio je Cerovac.

Prije napuštanja Skupštine u Nadzorni odbor Uljanika izabran je tek jedan član, i to Nenad Kapuralin s 51,66 posto glasova.

Inače, u vlasničkoj strukturi Uljanika oko 47 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, koja je članica Adris grupe, koja u Uljaniku ima 2,47 posto dionica. Država putem CERP-a odnosno HZZO-a ima 7,74 posto dionica Uljanika, CERP ima još 2,27 posto, Kapitalni fond ima 6,62 posto dionica, Fond za financiranje razgradnje NE Krško 4,97 posto, HZZO 3,88 posto, a među deset najvećih dioničara su i dva obvezna mirovinska fonda – PBZ Croatia osiguranje ima 3,97 posto, a Erste plavi 3,31 posto dionica.

Dioničari Uljanika na današnjoj skupštini nisu prihvatili izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini kao ni izvješće uprave i njenog predsjednika Giannija Rossande o stanju i poslovanju društva za 2017. godinu te im nisu dali razrješnice.

Izvješće o radu na skupštini je podnio Rossanda koji je uz ostalo poručio kako za sudbinu Uljanik grupe nema puno vremena te kako u ovom trenutku treba “ili donijeti odluku o novom strateškom partneru ili pak treba ići dalje s predloženim programom restrukturiranja”. “Treće varijante nema, ne postoji varijanta stečaja. U zabludi smo svi ako mislimo da će biti stečaja, jer po odlukama Europske komisije pri davanju ‘rescue aida’, a nakon što je Uljanik dobio 96 milijuna eura ‘rescue aida’ početkom godine, opcija je samo likvidacija (ako se kredit ne vrati). Uvjeren sam da do toga neće doći, ali moramo nastupiti svi skupa, sa mnom ili bez mene”, kazao je Rossanda u svom obraćanju dioničarima.

You may also like

0 comments