Ove godine pravo na poticaje ostvarile su 54 male elektrane koje su zajedno proizvele 106,89 gigavatsati električne energije i na taj način podmirile četiri posto krajnjih kupaca u Republici Srpskoj, potvrđeno je u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS).

U toj kompaniji navode da je pravo na poticaje ostvarilo 16 hidroelektrana, 36 solarnih postrojenja i dvije elektrane na bioplin, napominjući da će do kraja sljedeće godine na mreži biti još 10 novih hidroelektrana i pet solarnih postrojenja. Prema akcijskom planu vlade RS za korištenje obnovljivih izvora električne energije od 2015. do 2020. godine predviđena je i gradnja dva vjetroparka u Hercegovini, piše Poslovni dnevnik.

Gradnja vjetroparka Hrgud instalirane snage 48 megavata počet će 2017. i to će biti prvo takvo u RS, koje će godišnje proizvesti 126 gigavatsati električne energije, što je polovina proizvodnje Hidroelektrane Bočac. U ERS-u očekuju da će Hrgud biti na mreži do 2020. Privatni investitor izgradit će i vjetropark Trusina u Nevesinju, čija će instalisana snaga iznositi oko 50 megavata. “Tako će do 2020. u potpunosti ispuniti petogodišnji Akcijski plan vlade RS za korištenje obnovljivih izvora električne energije”, ističu u ERS-u.

Related Posts