Do Božića će u Njemačkoj biti milijun izbjeglica

Ministri unutarnjih poslova njemačkih saveznih pokrajina očekuju da će još prije Božića biti prekoračen broj od milijun izbjeglica za ovu godinu, priopćeno je u četvrtak na konferenciji pokrajinskih ministara u Koblenzu.

“Granica od milijun izbjeglica bit će dosegnuta još prije Božića”, rekao je predsjednik Konferencije, ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Hessen, Roger Lewentz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) na godišnjem skupu u Koblenzu Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek ustrajava na svojoj prognozi od 800.000 izbjeglica, iako je ova brojka premašena već u studenome. Lewentz je zatražio i hitan program raspodjele izbjeglice po zemljama Europske unije i oštro kritizirao zemlje koje se protive raspodjeli. “Potpuno je neprihvatljivo da zemlje poput Poljske jednostavno kažu: mi ne primamo izbjeglice”, rekao je Lewentz. On je u ime njemačkih saveznih pokrajina zatražio sankcije protiv članica EU koje odbiju primiti izbjeglice. “Isti ti prvi su u redu kada u Bruxellesu treba primiti agrarne subvencije i druge programe potpore koji se dobrim dijelom financiraju njemačkim novcem”, rekao je Lewentz.

U međuvremenu se unutar vodeće demokršćanske Unije CDU/CSU i dalje vodi sukob oko smjernica izbjegličke politike predsjednice CDU-a i kancelarke Angele Merkel.  “Koalicija kojoj ste Vi na čelu se usred nacionalne krize pokazala kao neučinkovita”, poručio je u pismu upućenoj Angeli Merkel istaknuti član CDU-a, nekadašnji borac za ljudska prava u DDR-u i dugogodišnji ministar pravosuđa savezne pokrajine Saska, Steffen Heitmann. On je Merkel optužio da je “nepromišljenim izjavama” privukla velik broj izbjeglica u zemlju, čime je uzrokovala katastrofalno stanje u kojem državne službe ne izlaze na kraj s novonastalom situacijom, a građani su, tvrdi on, “duboko uznemireni”.

Heitmann je uz to objavio da zbog ovakve politike Angele Merkel nakon nekoliko desetljeća napušta CDU. “Ja se još nikad, čak ni za vrijeme DDR-a, nisam osjećao ovako strano u vlastitoj zemlji”, poručio je Heitmann kojeg je tadašnji kancelar Helmut Kohl predlagao za predsjednika Njemačke.

Pakistan ne dopušta da se tridesetero migranata deportiranih iz Grčke iskrca iz zrakoplova u Islamabadu u četvrtak, tjedan dana nakon razgovora s Europskom unijom u svrhu rješavanja spora oko prisilnih repatrijacija. Visoki dužnosnik EU-a izjavio je prošli tjedan da će se Pakistan pridržavati sporazuma o ponovnom prihvatu građana koji su deportirani iz Europe.

Procjenjuje se da 50.000 Pakistanaca svake godine legalno otputuje na rad u Europu. Prošle godine se 21.000 Pakistanaca, koji su živjeli u Europi bez dozvole, moralo vrati u domovinu, pokazuju statistike EU-a. Međutim, ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da njih 30 deportiranih, koji su doputovali u četvrtak charter letom iz Grčke, “nije provjereno”. “U skladu s odlukom ministra unutarnjih poslova, Savezna agencija za istrage (FIA) nije dopustila tim ilegalno deportiranim ljudima i posadi da napuste avion”, priopćilo je ministarstvo. “Unatoč rješavanju svih pitanja s europskim povjerenikom, pakistanski zakoni su prekršeni, što se apsolutno ne može dopustiti”, rekoa je Kan.

Čelnik agencije za granice Europske unije zabrinut je što zemlje podižu ograde na granicama unutar EU-a kako bi zaustavile priljev migranata, rekao je austrijskim novinama. “Zaista sam zabrinut kao direktor Frontexa i europski građanin da zemlje članice EU-a sada podižu ograde unutar EU-a”, rekao je Fabrice Leggeri u intervjuu za austrijski dnevnik Kurier objavljenom u četvrtak. “Zato moramo intenzivirati naše napore na vanjskim granicama”, rekao je Leggeri čija agencija zahtijeva više graničara i veće ovlasti.

You may also like