Home TribinaAnalize Do 2040. godine Kina vodeća u OIE, a SAD u nafti

Do 2040. godine Kina vodeća u OIE, a SAD u nafti

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]U nadolazećim godinama SAD će izgubiti bitku za primat u obnovljivim izvorima od Kine, ali će biti neosporan lider u proizvodnji nafte i plina, izjavio je u govoru pred američkim Senatom čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA).[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Procjenjuje se da će SAD 2018. godine zabilježiti rekord u proizvodnji nafte od 10 mil. bbl/d. Istovremeno, snažno se razvijaju i obnovljivi izvori pa gotovo 1/2 novoinstalirane snage energetskih postrojenja dolazi iz njih. Ipak, predviđa se da će godišnja stopa porasta primjene obnovljivih izvora u SAD-u sa sadašnjih 3,5 posto pasti na 2,5 posto.[/vc_column][/vc_row]

Kako će do 2040. godine udio obnovljivih izvora u svjetskoj proizvodnji energije porasti na 40%, potrebno je održati politike za poticanje takve proizvodnje, što se u SAD-u sada usporava, dok se u Kini ubrzava. Tako će do 2040. godine na Kinu otpadati čak 30% novoinstalirane snage vjetroelektrana i sunčanih elektrana i 40% svjetskih investicija u električna vozila.

Istovremeno, Kina već pet godina smanjuje potrošnju ugljena, po čemu je poznata u svijetu. S druge strane, SAD je do sada toliko povećao investicije u proizvodnju nafte, što se planira nastaviti pa će do 2025. godine SAD imati udio u novoj komercijalnoj proizvodnji nafte u svijetu od čak 80%, što upućuje da potrošači u cijelom svijetu još nisu spremni napustiti naftu, javlja novinska agencija UPI.

Related Posts