Do 2040. godine 28 posto veća potrošnja energije, najviše u zemljama OECD-a

Prema najnovijim projekcijama US Energy Information Administration (EIA) potrošnja energije u svijetu bi se trebala povećati za 28 posto između 2015. – 2040. godine.
Najveći rast se očekuje od zemalja koje nisu članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i u zemljama gdje je potražnja potaknuta jakim gospodarskim rastom, naročito u Aziji.

Azijske zemlje koje nisu članice OECD-a, uključujući Kinu i Indiju, će prema predodžbama činiti 60 posto ukupnog povećanja potrošnje energije, tijekom istog perioda. Prognoza u 2017. godini procjenjuje povećanje potrošnje energije svih izvora energije, osim ugljena. Izvor energije s najvećim rastom će biti obnovljivi izvori, čiji bi rast bio oko 2,3% godišnje između 2015.-2050. godine.

Drugi najbrži rast bi trebala imati nuklearna energija s 1,5 posto godišnje, tijekom istog perioda. Što se tiče fosilnih goriva i dalje se predviđa da će imati ¾ udjela u svjetskoj potrošnji energije do 2040. godine, gdje će prirodni plin bilježiti najbrži rast, objavio portal Energy Live News.

You may also like