Do 2030. godine Kina će imati 110 novih nuklearki

Kina planira povećanje proizvodnje nuklearne energije, a cilj joj je da do 2030. u pogonu bude 110 nuklearnih elektrana, objavili su državni mediji u petak. Nuklearna energija iz reaktora u izgradnji i onih već u pogonu postići će 88 gigawata do kraja 2020., piše China Daily, citirajući novi zakon o energetici.

Kineska vlada trenutno razmatra nacrt petogodišnjeg energetskog plana, pokrivajući godine 2016-2020. Kina ima 30 nuklearnih reaktora u pogonu i još 21 u izgradnji. Prema nacrtu plana, izdvojit će 78 milijarda dolara za nove nuklearne elektrane, ciljajući da izvuče 10 posto ukupne energije iz nuklearnih izvora do 2030. Budući da je treća u svijetu po zalihama ugljena, blizu 70 posto njezine energije još uvijek dolazi od ugljena. Stanovništvo od 1,3 milijarde ljudi sagorijeva ugljena koliko i ostatak svijeta, zbog čega Kina ispušta najviše stakleničkih plinova na svijetu.

Povećanje proizvodnje nuklearne energije važan je dio vladinih napora da suzbije ovisnost o ugljenu i smanji emisiju ugljičnog dioksida. Izgaranje ugljena također je velik izvor štetnog smoga koji često obavija velike kineske gradove. U ožujku, Kina će početi izgradnju prvog nuklearnog reaktora nakon kastastrofe u japanskoj nuklearki Fukušimi 2011.

You may also like