Do 2030. godine Ford će u EU imati samo električne aute

Strategija kompanije

Ford je na digitalnoj press konferenciji “The Future of Ford in Europe” objavio svoje planove prema kojima će svi njihovi automobili prodani u Europi biti potpuno električni bez štetnih emisija. Uz to, već 2026. godine svi će modeli iz europske ponude biti sposobni za vožnju s nula emisija, odnosno da će biti dostupni kao potpuno električno vozilo ili plug-in hibrid.

Uz to, Fordova linija gospodarskih vozila koja je lider na europskom tržištu već će 2024. godine biti u potpunosti sposobna za nula emisija. Ford očekuje da će dvije trećine prodaje komercijalnih vozila u Europi otpadati na plug-in hibridne verzije (PHEV) i električne verzije (EV) do 2030. godine. Elektrifikaciju će prema najavama Ford provesti uz ulaganje od milijardu američkih dolara za obnovu 90 godina stare tvornice u svom europskom sjedištu u njemačkom Kölnu, gdje će se od 2023. godine proizvoditi električna vozila za europske kupce.

Ford je najavio da će globalno uložiti najmanje 22 milijarde dolara u elektrifikaciju do 2025. godine, što je dvostruko više nego što se prije najavljivalo. “Uspješno smo restrukturirali Ford Europe i vratili se profitabilnosti u četvrtom tromjesečju 2020. godine.

Ekspresivnim novim vozilima krećemo u potpuno električnu budućnost”, rekao je Stuart Rowley, predsjednik europske podružnice Forda. Najavljen je novi električni model koji će na tržište stići 2023. godine, a temeljit će se na platformi MEB električne arhitekture Volkswagen Grupe – koju koriste novi VW ID 3 i ID 4 – kao dio sporazuma o strateškoj podjeli platforme između Forda i Volkswagena.

“Nudit ćemo iznimnu paletu elektrificiranih vozila, potpomognutu digitalnim uslugama i iskustvima usmjerenim na kupca, omogućujući našim kupcima da pođu s nama na putovanje u potpuno električnu budućnost, počevši odmah s lansiranjem potpuno električnog Mustang Macha-E modela.

U kombinaciji s našim vodećim poslovima s komercijalnim vozilima, ovo će biti osnova održivo profitabilnog Fordovog poslovanja u Europi“, kazao je Rowley. Prvi Fordov električni automobil Mustang Mach-E na tržište stiže ove godine, piše Večernji list

You may also like

0 comments