Do 1. srpnja bit će objavljen popis stanovništva u BIH

Rezultati popisa stanovništva provedenog još 2013. u Bosni i Hercegovini ipak će biti objavljeni do 1. srpnja kada istječe krajnji rok, najavio je u srijedu u Sarajevu ravnatelj Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić i objasnio da je za nešto manje od 200 tisuća popisanih osoba, koje su smatrane spornima, odlučeno da im se prizna status stalnih stanovnika.

Jukić je novinarima objasnio kako je agencija kojoj je na čelu donijela odluku o načinu obrade prikupljenih podataka čime su otklonjene zapreke za objavljivanje rezultata sukladno roku što ga propisuju međunarodni standardi. “Novi jedinstveni program urađen je prema preporukama međunarodnog promatračkog tima, a sporne popisnice, njih 196 tisuća u statusu su rezidenta”, kazao je Jukić.

Iako je prvi poslijeratni popis stanovništva BiH bio proveden još u listopadu 2013., objava rezultata postala je predmetom političkih prijepora jer su se iz Republike Srpske usprotivili priznavanju statusa stalnih stanovnika osobama koje su kao mjesto rada ili školovanja navele inozemstvo.

U biti je riječ o tisućama osoba koje su tijekom rata prognane iz svojih domova, poglavito na teritoriju RS a. Zbog otežanih uvjeta povratka ti ljudi još nisu trajno riješili problem povrata imovine i egzistencije u tom entitetu pa zapravo žive i u njemu i u inozemstvu gdje su našli privremeno utočište.

Pretežito je riječ o hrvatskim i bošnjačkim prognanicima. Mjesecima se bezuspješno pregovaralo kako riješiti taj problem, a Jukić je taj gordijski čvor presjekao temeljem zakonskih ovlasti koje Agencija za statistiku označavaju kao jedinu mjerodavnu za utvrđivanje metodologije obrade prikupljenih podataka.

Jukićev zamjenik iz reda spskog naroda, Miljan Popić, odmah je izjavio kako se ne slaže s odlukom ravnatelja agencije. Ustvrdio je kako će na taj način biti prekršen zakon te će objavljeni rezultati biti nevjerodostojni.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je ujedno koordinator Vijeća ministara BiH za provedbu popisa i objavu rezultata, pozdravio je odluku Agencije za statistiku BiH, a Popićeve primjedbe nazvao je neodgovornima.

Do sada je objavljen samo preliminarni rezultat popisa po kojemu je u listopadu 2013. godine BiH imala nešto manje od 3,8 milijuna stanovnika. Rezultati koji budu objavljeni trebali bi prvi put dati jasnu sliku demografskih promjena u BiH koje su posljedica posljednjeg rata.

Ti su rezultati također nužni kako bi BiH odgovorila na tisuće pitanja Europske komisije prije nego što bude razmatran zahtjev Sarajeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.

You may also like