Dnevni Avaz: Propala ponuda za preuzimanje Energopetrola

Ponuda INA-e za kupnju cjelokupog paketa dionica “Energopetrola” nije uspjela jer je za to ponuđena “mizerna” cijena, ocjena je iz izvora vlade Federacije Bosne i Hercegovine koju je u srijedu prenio sarajevski “Dnevni avaz”.

INA je u utorak objavila kako je njenu ponudu za kupnju preostalih 33 posto vlasničkog udjela u “Energopetrolu” prihvatio samo jedan dioničar. Ponuda je objavljena uz posredovanje Sarajevske burze, a ponuđena je cijena od ukupno 4,1 milijun konvertibilnih maraka (oko 2,1 milijuna eura)

Uz 22 posto udjela koji pripada vladi FBiH još 11 posto u rukama je malih dioničara, dok je INA vlasnik većinskog kontrolnog paketa. Savjetnik predsjednika vlade FBiH Suvad Osmanagić izjavio je kako je ponuda INA-e bila neprihvatljiva jer je riječ o mizernoj ponudi. “Mi smo već rekli da ne želimo prodati svoj dio po ovako niskoj cijeni. To ne žele ni preostali mali dioničari. Mi imamo 22 posto, a oni 11 posto. Ovo što je uradila INA doista je mizerno”, kazao je Osmanagić.

Po njegovim riječima ponuda INA-e se odnosila na kupnju ukupno 1.812.664 dionice. Jedini dioničar koji je na ponudu pristao prodao je INA-i 63 dionice. Vlada Federacije BiH kontrolni vlasnički paket “Energopetrola” prodala je konzorciju INA-MOL 2006. godine temeljem javnog natječaja.

Posebnim ugovorom iz srpnja ove godine INA je preuzela od MOL-a 33,5 posto dionica “Energopetrola” postavši tako većinskim vlasnikom te tvrtke koja ima najveći lanac benzinskih crpki u BiH.

You may also like

0 comments