Dnevni avaz: Plenković bi mogao postati novi lider regije

Hrvatski premijer Andrej Plenković ima sve šanse postati novim političkim liderom regije no i on i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović moraju biti pažljivi u odnosu prema Bosni i Hercegovini kako ne bi upali u stupice onih koji u stvarnosti zagovaraju njen raspad i nestanak, poruka je u analizi koju je u subotu objavio sarajevski “Dnevni avaz”, list blizak bošnjačkom političkom vrhu.

Najave premijera Plenkovića o potpori federalizaciji BiH kao i izjava predsjednice Grabar-Kitarović o tome da je vrijeme za “Dayton 2” jer je mirovni sporazum iz 1995. godine iscrpio svoj potencijal izazvale su zabrinutost u bošnjačkim političkim krugovima i medijima koji su im bliski.

“Avaz” je u subotnjem izdanju dvije stranice posvetio analizi te dvojbe postavljajući čak pitanje “je li hrvatska predsjednica preuzela retoriku Milorada Dodika”.

List podsjeća kako su za Europsku uniju prioriteti u BiH provedba gospodarskih i socijalnih reformi dok se promjene ustavnog ustroja očekuju tek u ograničenom obujmu i to kroz provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

One zapravo znače minimalne intervencije koje bi ukinule etničke odrednice pri izboru članova Predsjedništva BiH i omogućile da i u Dom naroda državnog parlamenta budu birane osobe koje nisu pripadnici konstitutivnih naroda.

Za “Avaz” odnosno bošnjačke političke krugove izjava hrvatske predsjednice o potrebi šire promjene postojećih daytonskih okvira je problematična jer u njoj vide moguću zapreku napredovanju BiH ka članstvu u Uniji odnosno moguće uvjetovanje potpore Zagreba na tom putu ustavnim reformama.

“Ono što dodatno iznenađuje jest činjenica da je Grabar-Kitarović u pojašnjavanju svojih stajališta preuzela dio retorike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”, piše “Avaz” pojašnjavajući tu tvrdnju konstatacijom kako Dodik odavno govori o tome da je Daytonski sporazum suštinski izmijenjen intervencijama međunarodne zajednice.

Razlika je to što Dodik tvrdi kako su te izmjene bile na štetu RS dok je za hrvatsku predsjednicu problem u tome što su oni naštetili interesima Hrvata u BiH, ocjena je sarajevskog lista koji postavlja pitanje hoće li ostale članice EU-a dopustiti da Hrvatska vodi posebnu politiku u odnosu prema BiH.

U BiH su svi načelno pozdravili najavu novog hrvatskog premijera Plenkovića kako će europska budućnost susjedne zemlje biti vanjskopolitički prioritet njegove vlade.

“Avaz” ne dvoji kako mu treba dati priliku da to i pokaže no upozorava kako to nikako ne bi smjela biti nova prilika za “realiziranje nekih fantazmi ranijih političkih projekata” na tragu zamisli Franje Tuđmana.

“U tom smislu Plenković mora pojasniti i što stoji iza njegovog koncepta federalizacije (BiH) te da li njegovo i nastojanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da iskoriste poziciju članice EU-a i NATO-a u kontekstu potrebe za promjenom Daytona ide putem kohezije BiH za koju se založio Plenković ili pak putem daljih podjela”, pita “Avaz”.

Na istom tragu upućena je i prva zamjerka novom hrvatskom ministru vanjskih i euripskih poslova Davoru Ivi Stieru zbog njegovih tvrdnji da je Federacija BiH zapravo bošnjački entitet.

Izbjegne li Plenković svrstavanje na bilo čiju stranu u BiH ima priliku biti istinskim predstavnikom EU-a na Balkanu, poruka je sarajevskog lista.

(Hina)

You may also like

0 comments