Home Politika Djeca neuspjelih brakova trpe velike patnje

Djeca neuspjelih brakova trpe velike patnje

by Agencije

Papa Franjo upozorio je u četvrtak na velike patnje djece koja žive u bolnim obiteljskim situacijama neuspješnog braka roditelja, i tražio je od katolika da budu prema njima milostivi. Nekoliko tjedana prije sinode o obitelj koja počinje 4. listopada, argentinski Papa je govorio pred izaslanstvom od 400 pripadnika pokreta kršćanskih parova rođenih u Francuskoj 1938., koji se nazivaju “ekipe Notre-Dame”.

Papa Franjo još u lipnju je rekao da odvajanje ponekad može biti potrebno, npr. u slučaju nasilja među partnerima, a ta konstatacija, prvi put izgovorena od strane jednog Pape, mogla bi utjecati na rad sljedeće sinode. “Preostaje mi samo da ohrabrim ‘ekipe Notre-Dame’ da imaju samilosti prema osobama čiji brak nije uspio”, rekao je i istaknuo “neizrecivu patnju djece koja žive u bolnim obiteljskim situacijama”.

Danas su brojne ranjene obitelji, dodao je, i tu pojavu objasnio neravnotežom izazvanom udaljavanjem, odsutnosti i ozračjem nasilja. Papa je u utorak radikalno pojednostavio proceduru za poništenje braka najvećom reformom na tom polju u nekoliko stoljeća, i poručio da biskupi moraju pružiti veću pomoć razvedenima. Procedura predstavljena u utorak u Vatikanu znatno ubrzava postupak poništenja braka i dopušta da o žalbama odlučuje mjesna crkva, a ne kao dosad Vatikan. Papa je rekao da promjene neće potaknuti na više razvoda nego ubrzati završenje već započetog procesa. Naglasio je i da se poništenje braka ne smije naplaćivati.

Related Posts