Dizdarević: ovo su pregovori koji to nisu

U Genevi, dva dana nakon summita EU-Turska, počinju mirovni pregovori između Amerike-Rusije i sirijskih frakcija na kojemu će sudjelovati svi osim tzv. ISIL-a. Početak pregovora je za Studio 4 komentirao bivši bosanskohercegovački veleposlanik u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanonu; novinar i publicist koji je izdao devet knjiga, a bavi se Bliskim istokom 35 godina – Zlatko Dizdarević.

Rekao je kako pregovori još nisu počeli, a pripreme će trajati dosta dugo zbog toga što zapravo nije jasno još tko sve sudjeluje i tko će sve biti za stolom. Tu se trebaju riješiti neka pitanja koja su po meni suštinska i za same pregovore – još uvijek je sporno pitanje hoće li Kurdi sudjelovati, što je nonsens s obzirom na ulogu koju Kurdi tamo imaju. S druge strane, iz opozicije pokušavaju se, da tako kažem, ugurati u stol, predstavnici nekih radikalnih, rekao bih slobodnih terorističkih organizacija, pritisak Saudijske Arabije, Turske i ostalih s tre sretane je u tome pravcu jako veliki – Rusi naravno, to ne dozvoljavaju, tako da će pregovori oko toga tko će sudjelovati – potrajati.

A onda počinje jedan mukotrpni proces u kojem, spreman sam reći u ovom trenutku, je neizvjesno kako će se završiti. Zapravo, u taj proces pregovora se ulazi sa potpuno različitih pozicija; striktni, konkretni plan ne postoji; barata se raznim kombinacijama ‘Plan A’, ‘Plan B’ itd., prema tome, u ovom trenutku mi se čini da je najznačajnija činjenica da uopće dolazi do pregovora, a dani koji dolaze, tjedni i mjeseci će pokazati da li je optimizam bio pretjeran ili ne, rekao je.

You may also like

0 comments