Divjak: Mislim da je obrazovanje zaslužilo da se depolitizira

Blaženka Divjak, koja se spominje kao HNS-ova kandidatkinja za ministricu znanosti i obrazovanja, izjavila je u četvrtak da će joj prioritet biti depolitizacija obrazovanja, te da kurikularna reforma nema alternative.

“Prije svega mislim da je obrazovanje zaslužilo da se depolitizira. Najprije to, a onda projekti koji će biti važni ne za jednu stranku, ne za neke osobe, nego projekti koji će biti važni za našu djecu i buduće generacije”, izjavila je Divjak novinarima ispred HNS-a, upitana za prioritete ako zaista postane ministricom znanosti i obrazovanja.

Blaženka Divjak redovita je profesorica na Fakultetu organizacije i informatike, a nedavno je sudjelovala na prosvjedu za kurikularnu reformu gdje se tražila ostavka ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican.

U izjavi novinarima u četvrtak je odgovarala i na pitanja vezana uz kurikularnu reformu i sporni natječaj na kojemu je izabrana nova voditeljica Ekspertne radne skupine Jasminka Buljan Culej.

Divjak je  istaknula kako kulikularna reforma nema alternative. Smatra i da treba ponoviti natječaj za novog voditelja Ekspertne radne skupine,  no i da  prije toga treba i dosta stvari provjeriti.

“O procesima ćemo ako prođe sve ovo i ako se dogovor pozitivno završi. Onda ćemo imati odgovor i na ta pitanje”, rekla je Divjak koja je bila i kandidatkinja za poziciju rektorice Sveučilišta u Zagrebu, ali je izgubila od Damira Borasa.

Divjak obećaje “depolitizaciju prije svega i rad koji će imati koristi za sve, a ne samo za neke”.

No, potpredsjednik HDZ-a MIlijan Brkić protiv je ponavljanja spomenutog natječaja. Gostujući jučer u Otvorenom, Brkić je na pitanje voditelja, što ako HNS bude inzistirao na ponavljanju natječaja za voditelja kurikularne reforme, kazao: “To sigurno neće biti kurikularna reforma Kukuriku koalicije, niti će to biti reforma HDZ-ove koalicije, nego će biti nacionalna kurikularna reforma”.

Na ponovljeno pitanje je li mu prihvatljivo ponavljanje natječaja ako se utvrde nepravilnosti, Brkić je kazao: “Ne znam zašto bi se natječaj ponavljao, osim ako ne postoje za to opravdani zakonski razlozi. A ako ne postoje, ne znam zašto bi se ponavljao. Svi se mogu uključiti koji žele, ali nemojmo od bilo koga od nas praviti zlatnu telad”.

You may also like

0 comments