Direktor NLB-a dao ostavku

Direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Medja u petak je dao je ostavku, godinu i pol dana prije kraja svog redovnog petogodišnjeg mandata, a na tom će ga mjestu zamijeniti dosadašnji član uprave Blaž Brodnjak, potvrdila je najveća slovenska banka koja je u 100 postotnom vlasništvu države.

O njegovoj ostavci nagađalo se već duže vrijeme, te tvrdilo da će u suprotnom biti smijenjen idućeg tjedna, nakon planiranih promjena u upravnom odboru banke. Neslužbeno, razlog smjene su različiti pogledi Medje i vlasnika banke na njeno poslovanje i model buduće privatizacije.  Banka se prema zahtjevima Europske komisije do kraja 2017. treba privatizirati.

Banku je vlada definirala kao stratešku investiciju, pa će u njoj država zadržati 25 postotni vlasnički udio plus jednu “zlatnu” dionicu. “Banku napuštam u stabilnom stanju, odličnim rezultatima i dobrim trendovima”, kazao je Medja podnoseći ostavku.

Nakon što ju je država dokapitalizirala i nadoknadila joj gubitke zbog loših kreditnih plasmana NLB je zadnje dvije godine, prvi put nakon niza godina gubitaka započetih 2008., opet poslovala pozitivno, a lani je po prvim ocjenama imala 62 milijuna eura dobiti.

You may also like