Dionice naftnih kompanija ojačale burzovne indekse

Na europskim tržištima u srijedu su najvažniji burzovni indeksi blago ojačali, zahvaljujući dobitnicima u segmentu naftnih kompanija koji su nadjačali gubitnike u automobilskom i rudarskom sektoru. Paneuropski STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica jutros je porastao blagih 0,1 posto, pri čemu je najveću podršku crpio od jačanja dionica u skupini naftnih i plinskih tvrtki.

Britanski FTSE indeks je oko 11 sati bio tako u blagom plusu od gotovo 0,2 posto, na 7.499 bodova, pariški CAC ostao je više-manje nepromijenjen, na 5.346 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo pak za 0,1 posto, na 12.645 bodova.

Među najvećim gubitnicima bile su dionice proizvođača automobila, s prosječnim padom cijena dionica od 0,9 posto. Najveći pojedinačni gubitnik bila je dionica FiatChryslera, s padom cijene od dva posto, a razlog je tužba koju je protiv talijanskog proizvođača podigla američka vlada zbog prodaje 104 tisuće dizelaša od 2014. s ugrađenim spornim softverom pomoću kojeg su zaobišli kontrole štetnih emisija.

Rudarske kompanije bile su također na strani gubitnika, pritisnute padom cijena bakra. Indeks dionica rudarskog sektora pritom je skliznuo više od jedan posto. Dionice rudarskog diva Glencore oslabile su 1,6 posto nakon što je izvijestio da je stupio u neformalne razgovore s američkom trgovcem žitarica Bungeom u vezi mogućeg sporazumnog poslovnog povezivanja.

Poslovna izvješća pritisnula su pak britanskog maloprodajnog diva Kingfishera, zbog čega su mu dionice oslabile 6,3 posto i bile među najvećim pojedinačnim gubitnicima. Po objavi godišnjih rezultata poslovanja skliznule su i dionice inženjerske tvrtke Babcock, za 2,7 posto. Dionicama diva aeronautičkog sektora Safrana i Zodiaca, čiji su planovi o udruživanju naišli na kritike nekih ulagača, trgovanje je danas bilo privremeno obustavljeno na europskim tržištima.

You may also like