Dionice Ilirije na Zagrebačkoj burzi

Dionicama turističke kompanije Ilirija iz Biograda od srijede se trguje u najvišoj burzovnoj kotaciji, na Službenom tržištu, o čemu je ugovor potpisan na Zagrebačkoj burzi te je održana i prezentacija kompanije.

Ilirija je i do sada kotirala na Zagrebačkoj burzi, na Redovnom tržištu, a prelaskom na Službeno tržište obvezuje se na znatno veću razinu transparentnosti i odgovornosti prema investicijskoj i cjelokupnoj javnosti, istaknuto je na svečanosti potpisivanja ugovora.  “Uvrštenjem dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze pred sebe smo, svoje vlasnike, dioničare, zaposlenike i menadžere utrli novi put, želeći da budemo snažna, zdrava i za javnost otvorena kompanija, spremna i sposobna pratiti i brzo reagirati na sve promjene na tržištu”, istaknuo je predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević.

Time se, kaže, dugoročno osnažuje kapitalna pozicija i potencijal tvrtke te osiguravaju preduvjeti za daljnja kapitalna investicijska ulaganja širem krugu potencijalnih investitora u vrijednosnice Ilirije.  Uvrštenjem na Službeno tržište, kao nedavno uspješno završenim procesom dokapitalizacije, uvjeren je Ražnjević, bit će stvoreni temelji za daljnji razvoj Ilirije, doprinijet će se daljnjem razvoju turističke ponude svih sektora kompanije, kvalitetnom produženju turističke sezone kao i daljnjem razvoju inovativnog, komplementarnog i održivog turizma.

Predsjednik Uprave društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima Allianz ZB Dinko Novoselec zadovoljan je što su ulaganje u Iliriju proveli upravo kroz dokapitalizaciju, što je AZ-u preferirani oblik ulaganja jer se sredstva ulažu u daljnji rast i razvoj kompanije i time doprinose razvoju hrvatskog turizma.  “Uvrštenje dionica Ilirije na Službeno tržište Zagrebačke burze pokazuje da je Ilirija tvrtka koja želi i dalje raditi na transparentnosti poslovanja, koje je uz dobre poslovne rezultate, glavni preduvjet za buduće investicije i daljnji razvoj kompanije”, kazao je.

Naime, glavna skupština Ilirije je početkom rujna donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Temeljni kapital tvrtke povećan je za 13,7 milijuna kuna, sa 137,16 na 150,86 milijuna kuna, izdavanjem 24.900 novih redovnih dionica, nominalnog iznosa od 550 kuna, a po cijeni od 875 kuna za jednu dionicu. Pravo na upis i uplatu pripalo je isključivo društvu Allianz ZB, društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom.

Ilirija je nedavno objavila i dvetomjesečno financijsko izvješće koje pokazuje da su ukupni prihodi iznosili 116,6 milijuna kuna, što je za 3,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok su ukupni rashodi smanjeni za 2,84 posto, na 77,1 milijun kuna.  Operativna dobit odnosno dobit iz poslovnih aktivnosti Ilirije porasla je na godišnjoj razini za 12 posto, na 51,01 milijun kuna, dok je bruto dobit uvećana za 19,1 posto, na 39,5 milijuna kuna.

You may also like