Home Ekonomija Dionice HT-a na najvišoj razini u posljednje tri godine

Dionice HT-a na najvišoj razini u posljednje tri godine

by Petra Rajković

Povratak domaćih ulagača ponukanih niskim kamatnim stopama na štednju uz pojačane kupnje fondova rezultirali su najvišom cijenom dionice Hrvatskog telekoma (HT) u gotovo tri godine. Dionica trenutno vrijedi oko 172 kune, a na toj cjenovnoj razini nije se nalazila od kraja veljače 2014. godine.

Ukupni ovogodišnji povrat, uključujući i dividendu od šest kuna, iznosi 22,8 posto što je za 2,4 postotna boda više od ovogodišnjeg povrata CROBEXtr-a, ističe Ivana Blašković, direktorica korporativnih analiza Zagrebačke banke. “Glavni uzrok rastu cijena domaćih dionica, kako HT-a tako i ostalih CROBEX sastavnica, vidim u povratku domaćih investitora na tržište koje je na to potakla dobra turistička sezona i relativno niske kamate na depozite, što je podržano i povratkom optimizma. Ujedno, oporavak BDP-a sa sobom dovodi i ‘top-down’ strane investitore, koji ulažu na tržištima za koja očekuju više stope gospodarskog rasta, a na takva tržišta ulaze najčešće ulaganjem u tržišne indekse, odnosno najlikvidnije dionice.

Takvim investitorima je dionica HT-a među prvim izborima”, ocjenjuje Blašković. Podsjetimo, HT je za prvih devet mjeseci objavio prihode od prodaje od 4,44 milijarde kuna što je 1,2 posto više nego godinu ranije. Predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović upozorava kako HT još uvijek nije uspio zaustaviti pad marži, ali je zaustavljen pad prihoda jer se rast gospodarstva pozitivno odražava i na njihovo poslovanje, Prenosi Poslovni dnevnik.

.

Related Posts