DIONIČARIMA NIS-A ZA TREĆINU MANJE DIVIDENDE

Srpska dionička društva isplatit će ove godine dioničarima dividende u iznosu većem od 26 milijardi dinara (oko 220 milijuna eura), što je za četiri milijarde dinara manje u odnosu na prošlogodišnjih gotovo 30 milijardi dinara koje su dobili vlasnici dionica kotiranih na Beogradskoj burzi, računajući i Telekom Srbije koji još uvek nije pronašao način da se uključi u burzovno tržište.

Prema pisanju lista Politika, smanjenje dividende posljedica je izvrštenja pojedinih kompanija, kao što su Imlek i Bambi, s beogrdske burze i njihovog prelaska u niži oblik organizacijske forme, a djelimično i nižih dividendi pojedinih kompanija.

U apsolutnom iznosu najveće dividende isplatit će Telekom Srbije, a slijede Naftna industrija Srbija (NIS), AIK banka, Philip Morris Operations i beogradski Aerodrom Nikola Tesla.

Telekom nastavlja s nizom visokih dividendi, iako je ovogodišnja desetak posto niža u odnosu na prošlu godinu. Politika tvrdi kako je jasno da takvu politiku diktira država kao većinski vlasnik (58,1 posto dionica), ali ostaje veliko pitanje koliko državni činovnici vode računa o dugoročnom poslovanju, odnosno o razvoju kompanije u uvjetima jake konkurencije. Još drastičniji slučaj je Dunav osiguranje koje je cjelokupnu dobit isplatilo u obliku dividende, a tek koju godinu ranije kompanija je spašavana velikom financijskom injekcijom poreznih obveznika.

Manji pad dividende zabilježio je Aerodrom Nikola Tesla, koji je i ove godine isplatio dioničarima 60-ak posto ostvarene dobiti u prošloj godini. Naftna industrija Srbije, kao i obično, dioničarima je namijenila četvrtinu dobiti, a iznos za dividende od četiri milijarde dinara gotovo je jedanak prošlogodišnjem.

Razina dividende ove godine je tek trećina rekordnih isplata ove kompanije od prije nekoliko godina, a za sličan prihod dioničara morat će se značajnije promenijeniti stanje na globalnom tržištu sirove nafte. AIK banka Miodraga Kostića nastavila je s velikim isplatama dioničarima koji su dobili 3,7 milijardi dinara.

Velika promjena kada je riječ o dividendnoj politici AIK-a stigla je s novim većinskim vlasnikom, koji samostalno uživa u takvom novčanom toku, ako se zanemari nekolicina manjinskih dioničara koji sudskim putem pokušavaju osporiti konsolidaciju vlasništva.

Snažan rast poslovanja, prije svega na inozemnom tržištu, omogućio je dioničarima niškog Philip Morrisa odličnu dividendu od 3,4 milijarde dinara, a i ove godine nastavljen je trend podjele cjelokupne ostvarene dobiti. Među kompanijama kotiranim na Beogradskoj burzi, Metalac, Galenika Fitofarmacija i Jedinstvo Sevojno, višegodišnju tradiciju u isplati dividende nastavili su i ove godine i to većim svotama namijenjenim dioničarima.

Nakon prošlogodišnje ogromne dividende Messer Tehnogas je ove godine podijelio tek četvrtinu dobiti i razočarao investitore. Energoprojekt Holding i Alfa plam zadržali su prošlodogišnju razinu isplate, dok je Impol Seval povećao dividendu. Velik dio dobiti ostao je neraspoređen, a kompanija tvrdi da sadašnji investicijski ciklus ne dopušta veće isplate dioničarima.

You may also like

0 comments