Home Energetika Dionica Nvidie lansirala indekse na svjetskim burzama

Dionica Nvidie lansirala indekse na svjetskim burzama

by Energypress.net

Sve se vrti oko umjetne inteligencije

Na Wall Streetu su u utorak, kao i prethodnih dana, snažno porasle cijene dionica tehnoloških kompanija, ponajviše Nvidie, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine. I jučer su, kao i prošloga tjedna, najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, pa su S&P 500 i Nasdaq dosegnuli nove rekordne razine.

Premda nije bilo novih značajnijih vijesti, cijena dionice Nvidie skočila je 3,5 posto, pa je taj proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft.

Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie skočila je od početka godine više od 170 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 3.220 milijardi dolara. Poskupile su i dionice drugih proizvođača čipova, kao što su Micron Technology i Qualcomm.

Ulagače je jučer ohrabrio i podatak o rastu potrošnje u SAD-u u svibnju za samo 0,1 posto na mjesečnoj razini, manje nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta potrošnje moglo bi usporiti rast gospodarstva i oslabiti inflacijske pritiske.

To je ponešto podržalo špekulacije na tržištu da bi američka središnja banka do kraja godine mogla smanjiti kamatne stope u dva navrata, premda su prošloga tjedna objavljene procjene čelnika Feda koji očekuju jedan rez kamata jer je inflacija i dalje znatno viša od Fedove ciljane razine od 2 posto.

Na europskim se burzama u srijedu trguje oprezno, pri čemu su burzovni indeksi blago pali, nakon dva dana rasta. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, kao i jučer na Wall Streetu, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg znatnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,05 posto, na 85,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,03 posto, na 81,55 dolara.

Related Posts