Dionica DB-a stabilna nakon prošlotjednog brutalnog pada

Na europskim burzama u utorak ujutro su indeksi porasli, što se zahvaljuje smanjenju zabrinutosti ulagača u vezi problema u Deutsche Bank. STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer ojačao 0,1 posto. Frankfurtski DAX, pariški CAC i Londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,5 i 1,0 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se smanjenju zabrinutosti u vezi Deutsche banke, čija je dionica jutros poskupila 2 posto. Ta je dionica danima bila pod pritiskom zbog nesigurnosti u vezi ishoda pregovora između najveće njemačke banke i američkih vlasti u sklopu istrage o svojedobnoj prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica.

Američko ministarstvo pravosuđa prvo je zatražilo od Deutsche banke da plati kaznu od 14 milijardi dolara, no posljednjih se dana govori o iznosu nagodbe od oko 5,4 milijarde dolara. Snažno je, više od 4 posto, jutros skočila i cijena dionice Intertek grupe, nakon što su analitičari Jefferiesa povećali ciljanu cijenu dionice te britanske kompanija.

A nakon jučerašnjeg znatnog rasta, jutros su cijene nafte izgubile dio dobitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,4 posto, na 50,70 dolara, nakon što je jučer skočila 1,4 posto. Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 0,6 posto, na 48,52 dolara, nakon što je jučer poskupio 1,2 posto.

I na azijskim burzama cijene dionica su jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 16.735 bodova.

You may also like

0 comments