Dio svjetskih medija oštro o Hasanbegoviću

Hrvatska je Vlada primila oštro pismo od Centra Simon Wiesenthal , u kojemu se traži smjena ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

‘Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na web stranici dobro poznate antisemitističke organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da ga se makne s pozicije ministra u Vladi zemlje koja je dio Europske unije. Još je gore to što ministar slijepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifapiste, koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutna revizija povijesti Drugog svjetskog rata i holokausta bez ikakve podloge. To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo’, napisao je u pismu najpoznatiji lovac na naciste Zuroff, u kojemu podsjeća da je već nekoliko civilnih udruga zatražilo smjenu Hasanbegovića.

O ministru je članak napisao i austrijski Der Standard, koji spominje kako je početak rada nove vlade obilježio kulturni rat. ‘Hasanbegović želi uvesti zakon o lustraciji, na osnovi kojeg bi predstavnici bivšeg jugoslavenskog režima bili isključeni iz javnog života. U najboljem slučaju, u hrvatskoj Vladi posao su dobili ekstremisti kako bi skrenuli pozornost javnosti s teških mjera koje Hrvatska mora provesti kako bi riješila problem velike zaduženosti’, stoji u članku.

I berlinski je Tageszeitung kazao da je Hasanbegović povećao raskol između lijevog i desnog dijela hrvatskog društva. I TAZ spominje kulturni rad, za koji navodi da je u tijeku. ‘Novi ministar kulture izazvao je odbijanje većine hrvatske umjetničke scene. Taj je povjesničar poznat kao tvrdolinijaš u stvarima poput ljubavi prema domovini’, napisala je agencija DPA. U svom tekstu citiraju i intendanta riječkoga HNK-a Olivera Frljića, koji upozorava na destabilizaciju hrvatskog društva, prenosi N1.

Osim toga, ranije je o vladi pisao i francuski Le Monde, kao i katolički dnevnik La Croix. Kazali su kako je Tomislav Karmarko zapravo istinski vođa hrvatske Vlade, a Tihomir Orešković čovjek iz farmaceutske industrije, koji se loše služi hrvatskim jezikom.