Dio oružja iz arsenala JNA u Sloveniji možda završio kod islamista

Dio oružja i streljiva iz slovenskih skladišta nekadašnje JNA, koje je Slovenija donirala Afganistanu u sklopu potpore Zapada tamošnjoj vladi, možda je završio u rukama islamističkih boraca u Libiji, Iraku i Afganistanu, a isto se možda dogodilo i sa starim oružjem koje je poslano na uništavanje specijaliziranom poduzeću u Slovačkoj, piše u utorak ljubljansko Delo.

List se poziva na Conflict Armament Research (CAR), europsku nevladinu organizaciju sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja istražuje podatke o izvoru oružja i streljiva u oružanim sukobima u svijetu, a koja je nedavno istraživala porijeklo oružja koje se koristi u sukobima u Libiji i Siriji.

Tako je u Libiji pronađeno oružje koje bi moglo biti povezano sa zalihama oružja jugoslavenskoj podrijetla koje je slovenska vojska 1991. godine zaplijenila od JNA, među ostalim i oružje koje je prema nalogu slovenskih vlasti trebalo biti uništeno u jednom specijaliziranom poduzeću u Slovačkoj, piše list.

U Libiji su tako istraživači CAR-a otkrili raketu M79 (tzv. “osa”) u blizini Tripolija koja je nosila istu oznaku kao pošiljka “osa” koje je slovensko ministarstvo za obranu 2005. godine poslalo na sigurno uništavanje u jedno specijalizirano poduzeće u Slovačkoj. Ono je, kako se sada  sumnja, moglo ilegalno završiti u Libiji, gdje su do njega došli džihadistički pobunjenici bliski Islamskoj državi, ali je riječ samo o pretpostavkama, navodi list, podsjećajući  da je takvog oružja bilo mnogo na području cijele nekadašnje Jugoslavije.

U slovenskom ministarstvu obrane potvrdili su da je Slovenija 2005. godine slovačkoj tvrtki VOP, koja je u međuvremenu prestala raditi, predala 6802 dotrajale rakete M79, među kojima 132 koje su nosile brojeve LOTTB8606 koje su dokumentirane u Tripoliju.

Organizacija CAR je Sloveniju zamolila i za informacije o minobacačkim minama koje je slovensko ministarstvo obrane 2003. i 2008. godine doniralo afganistanskoj vojsci u sklopu jačanja službene vojske te zemlje, a od kojih su neke kako izgleda lani zaplijenjene od snaga IS-a u Tikritu na sjeveru Iraka, piše Delo.

Isto tako, slovenski izvori potvrdili su da je 2008. godine vlada u Ljubljani afganistanskoj vladi donirala veću količinu minobacačkih mina i streljiva, za koje sada u CAR-u sumnjaju da je onda došlo u ruke džihadističkih boraca protiv afganistanske vlade.

(Agencije)

You may also like