Dinko Cvitan: Kroz dan-dva provest ćemo još izvida

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan komentirao je izvide USKOK-a o kupovini mandata uoči konstituiranja Sabora. “Obveza DORH-a i USKOK-a je provođenje izvida, da temeljem toga utvrdimo je li počinjeno kazneno djelo ili ne”, kazao je Cvitan, ali nije htio otkriti javnosti koje su osobe uključene u ove izvide iako se spominje pet imena.

“Bavili smo se s puno stvari, ali ne prije početka Sabora, ovo je prvi put”, kazao je Cvitan. Cvitan na pitanje o tome koliko dugo će izvidi, odnosno istraga trajati, odgovara s: “Onoliko koliko je potrebno, dan-dva ili dva tjedna, nastojat ćemo da bude žurno”. Istraga će biti pokrenuta ako se utvrdi stupanj sumnje da se pokrenu izvidi, kazao je, odbivši reći imena osoba uključenih u izvide.

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je u četvrtak kako ga Uskok nije zvao zbog medijskih napisa o trgovanju mandatima novoizabranih saborskih zastupnika. “Mene nisu zvali niti vidim zašto bi me zvali. Ja sam otvoreno ponudio Boži Petrovu da bude predsjednik Sabora, dakle da bude saborski zastupnik, ali on to već jest voljom hrvatskih građana, kao i drugi, razumijete. Jesu li druge zvali, ja ne znam. Mi nemamo kartoteku SDP-a niti imamo krivično-pravni pojmovnik u SDP-u da znam koga je Uskok zvao ili nije. Uskok je očito to morao učiniti pod nekakvim javnim pritiscima zbog nekoliko, ja bih rekao, čudnih izjava nekih koji su možda htjeli opravdati sami sebe od ničega, jer vjerojatno ništa krivo nisu napravili. Dakle, Uskok je sam rekao, ako se dobro sjećam, da ne prejudicira ničiju krivnju. Već vidim da ljudi, koji su jučer imali potrebu opet izaći pred kamere i braniti se, posipati pepelom, sami ustvari negiraju ono što su prvo rekli”, kazao je Milanović novinarima ulazeći u Sabor, na prvu sjednicu osmog saziva.

Upozoren kako je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja izjavio da bi i Milanović trebao odgovarati na pitanje policije, zbog “tajnog sastanka” s Dragom Prgometom, Milanović je uzvratio – “ja ne znam tko je Grmoja, on nije saborski zastupnik, prema tome…”. Kao jedan od onih s kojima bi policija morala razgovarati spominjao se i HDZ-ov Božidar Kalmeta, kojega su SDSS-ovi čelnici prozvali zbog sastanka s njihovim “odbjeglim” zastupnikom Mirkom Raškovićem. “Odakle pravo (Vojislavu) Stanimiroviću da misli da svi Srbi u Hrvatskoj moraju podržavat SDP. Znam Srbe koji su za druge opcije”, rekao je Kalmeta novinarima u Saboru. Ponovio je kako manjinski zastupnici ne bi smjeli odlučivati o tome tko će sastaviti vladu, a priznao je i da je razgovarao s Raškovićem. “Popio sam kavu s njim pet minuta, čovjeka poznajem deset godina, o politici smo najmanje razgovarali”, kazao je Kalmeta. U Sabor je došao i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, koji je rekao kako Uskok “mora sve skupa provjeriti zbog izjava u medijima”.

You may also like