Na Trgovačkom sudu u Rijeci u ponedjeljak je donesena odluka o otvaranju stečajnog postupka u Dina Petrokemiji, stečajnom upraviteljicom imenovana je Marija Ružić, a prvo ispitno i izvještajno ročište zakazano za 7. listopada. Marija Ružić potvrdila je da je sutkinja Ljiljana Ugrin donijela rješenje o pokretanju stečaja; vjerovnici su pozvani da prijave svoje tražbine, a preostalim radnicima Dine, njih 171, bit će otkazani ugovori o radu. Dodala je da će radnike u srijedu pozvati na sastanak, kako bi ih obavijestila o postupku i njihovim pravima.

Nakon što se utvrde njihova potraživanja, radnici će ostvariti pravo na isplatu tri minimalne plaće i dio otpremnina putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja. Budući da su u spremnicima Dine skladištene kemikalije, među kojima i klor, stečajna upraviteljica je zatražila od stručnjaka da analiziraju stanje i utvrde što se i u kojim količinama nalazi u njima, a radi daljnjeg postupanja. “Mora se utvrditi i popis imovine i s razlučnim vjerovnicima, dogovoriti hoće li se imovina prodavati u paketu ili dio po dio”, kazala je Ružić, objasnivši da prema zakonu u Dini nije moguć preustroj tijekom stečaja, nego samo prodaja imovine.

Ružić je rekla i da će stručne službe utvrditi koliko je vatrogasaca i čuvara potrebno u Dini, naglasivši da je jedan od problema i to što Dina nema vodu. Voda je zatvorena već više do godine dana, budući da su cijevi za vodu porozne, pa bi njezino korištenje uzrokovalo preveliko otjecanja vode. Predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević ocijenio je da je bilo krajnje vrijeme da se u Dini otvori stečaj, no i da do stečaja nije trebao doći te da zainteresiranih investitora i dalje ima, kao što ih je bilo i prije.

Stečaj Dina Petrokemije, članice Dioki grupe koja je otprije u stečaju, pokrenut je nakon što je u travnju ove godine obustavljen postupak predstečajne nagodbe. Predstečajna nagodba za Dinu bila je na Trgovačkom sudu u Rijeci sklopljena u rujnu 2013., ali je, nakon žalbe Zagrebačke banke, postupak vraćen tome sudu. Budući da ni nakon vraćanja postupka na Trgovački sud u Rijeci nisu ispunjeni svi potrebni preduvjeti, sud je obustavio predstečajnu nagodbu.

Po podacima iz Uprave Dine, u vrijeme pokretanja predstečajne nagodbe ukupna dugovanja Dine sa sudužništvima bila su oko 1,9 milijardi kuna, a bez sudužništava oko 1,2 milijarde kuna. Planom restrukturiranja za Dinu i Dioki iz lipnja 2013. bilo je predviđeno povezivanje sa strateškim partnerom, a uz ostalo je bila predložena i prodaja imovine koja nije potrebna za obavljanje redovnog poslovanja, kako bi se namirila dugovanja založnom vjerovniku i radnička potraživanja, a potom pokrenula proizvodnja.

Dio te imovine čine udjeli u društvu Ćuf d.o.o. Omišalj, koji su vlasništvo povezanih društava Dina-Petrokemija i Adriaoil. Ćuf je vlasnik zemljišta u Omišlju predviđenog za izgradnju LNG terminala. Tijekom višegodišnje Dinine agonije, koja je s proizvodnjom prestala 2011. godine, tražili su se ulagači koji bi uložili u tvrtku i osigurali nastavak proizvodnje, nekoliko ih je iskazalo zanimanje, ali do rješenja nije došlo.

Sva imovina Dine je pod hipotekama, a radnici, koji plaće nisu primili više od 30 mjeseci, više puta su prosvjedovali tražeći da se ubrzaju postupci, pronađe kvalitetan ulagač i nastavi proizvodnja. Stalni nadzor dvojice vatrogasaca i jednog procesnog operatera u Dini od početka travnja ove godine financira Primorsko-goranska županija.

Related Posts