Diljem Europe suspenzija ljudskih prava migranata

Gradonačelnik belgijskog grada Koksijdea izjavio je da će predložiti da se muškim izbjeglicama zabrani dolazak na bazen u trajanju od mjesec dana nakon pritužbi žena koje koriste bazen, što je izazvalo prijekor ministra za migracije koji smatra da bi to bio nesmotren potez.

Taj prijedlog pokazuje da je debata o migrantima u Europi sve žešća, posebice otkad su vlasti u susjednoj Njemačkoj optužile migrante za seksualne napade na žene u Koelnu na Silvestrovo. Više od 600 žena u Koelnu i drugim gradovima prijavilo je seksualno uznemiravanje. “Žene su se žalile da ne ne skidaju oči s njih i da rade selfije s njima. To eskalira. Nikada prije nismo imali nikakave pritužbe”, izjavio je gradonačelnik Marc Vanden Bussche.

On je rekao da je odlučio djelovati nakon što je pozvana policija da istraži Iračanina koji je uhvatio 11-godišnju djevojčicu dok je silazila s tobogana. Bussche, političar liberalne stranke Open VLD, izjavio je da će predložiti jednomjesečnu zabranu na sastanku gradskog vijeća u ponedjeljak. Grad je nedavno primio 300 tražitelja azila. “U međuvremenu ćemo ih učiti o našem načinu života i objasniti im pravila na bazenu”, kazao je dodajući da zabranom neće biti obuhvaćene žene i djeca.

Belgijski ministar za migracije Theo Francken rekao je da ne treba kažnjavati cijelu skupinu zbog prijestupa nekolicine. “Tražitelji azila žive o otvorenim centrima i mogu slobodno ići na plivanje. Ali, dalje ruke!”, napisao je on na Twitteru. Njemački grad Bornheim, 30 kilometara južno od Koelna, privremeno je zabranio muškim izbjeglicama da dolaze na bazen zbog pritužbi o seksualnom uznemiravanju.

Poduzeće-partner britanskog ministarstva unutarnjih poslova našlo se u ponedjeljak na udaru kritike u Velikoj Britaniji jer je nametnulo azilantima nošenje obavezne narukvice u boji kako bi dobili humanitarnu pomoć. Tu je odredbu uveo Clearsprings, tvrtka koja upravlja prihvatnim centrom za podnositelje zahtjeva za azilom u Cardiffu, u Walesu. Konkretno, izbjeglice da bi mogle dobiti besplatan obrok moraju nositi crvenu narukvicu, zorno pokazuje fotografija objavljena u The Guardianu, koji je otkrio aferu.

Clearsprings je objasnio britanskom dnevniku da je uveo tu mjeru kako bi olakšao razvrstavanje osoba koje imaju pravo na tu pomoć u hrani i ostalih osoba zbog velikog povećanja broja podnositelja zahtjeva za azilom. No, te su narukvice izazvale ljutnju organizacija i lokalnih zastupnika koji su osudili stigmatizaciju migranata te bi to pitanje trebalo u ponedjeljak biti tema na raspravi pred parlamentom u Westminsteru. “To podsjeća na nacistički režim”, izjavila je Hannah Wharf, dužnosnica Velškog vijeća za izbjeglice.

Jo Stevens, laburistička zastupnica Cardiffa, napisala je na Twitteru da je “razgovarala” s dužnosnikom Clearspringsa te uvjerava da će obavezno nošenje narukvica “prestati sutra (u ponedjeljak)”.

You may also like

0 comments