Dijsselbloem: Odluka o Grčkojdo 24. svibnja

Predsjednik euroskupine, tijela koje okuplja ministre financija zemalja eurozone, Jeroen Dijsselbloem izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da će odluka o eventualnom olakšavanju grčkog duga biti donesena 24. svibnja.

“Danas imamo raspravu o tom pitanju, a onda 24. svibnja očekujemo da ćemo donijeti odluku. Nijemci su protiv, razgovorat ćemo o tome s njima”, rekao je Dijsselbloem po dolasku na izvanredni sastanak ministara financija koji je posvećen nastavku financijske pomoći Grčkoj.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je da će prije bilo kakve odluke o olakšavanju duga trebati napraviti analizu njegove održivosti. “Bez te analize ne možemo znati postoji li potreba za olakšavanjem duga”, rekao je Schaeuble.

Kada se govori o olakšanju dužničkog tereta svi se slažu da nema ni govora o otpisu dijela duga, nego o drugim mogućnostima, poput duljih rokova otplate i nižih kamata na dug.

Prema posljednjim podacima Eurostata, grčki dug je prošle godine dosegnuo 311,4 milijarde eura, što je 178,9 posto BDP-a. Prema ekononomskim prognozama Europske komisije, dug bi se ovoj godini trebao povećati na 182,8 posto, a 2017. godine predviđa se blagi pad na 178,8, posto BDP-a.

You may also like