Home Ekonomija Digitalna platforma za najam vozila ima sve bolje rezultate

Digitalna platforma za najam vozila ima sve bolje rezultate

by Agencije

Jedna od većih europskih internetskih platformi za najam brodova Click&Boat, koja u bazi ima više od 600 plovila u Hrvatskoj, a putem nje je u ovogodišnjoj turističkoj sezoni bilo 500 bukiranja domaćih plovila, očekuje rast poslovanja iduće godine, doznaje se iz te tvrtke.

Iza Click&Boat stoji istoimeni francuski startup, čije je sjedište u Parizu, i koji se od pokretanja 2013. nametnuo kao jedna od jačih internetskih platformi za privatno iznajmljivanje brodova (‘yacht charter’), u čijoj je bazi trenutno 8.000 plovila raznih vrsta u 22 zemlje diljem svijeta i oko 70 tisuća članova.

Osim Hrvatske, u kojoj su s poslovanjem krenuli u ožujku ove godine, plovila u bazi na Mediteranu imaju još u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Grčkoj i Malti, pri čemu je s oko 2.000 brodova Francuska na prvom mjestu među svim tržištima, dok je Hrvatska sa 600 na drugom.

“Svake godine bilježimo rast poslovanja, a iako smo u Hrvatskoj prisutni tek nekoliko mjeseci zadovoljni smo odazivom i vlasnika brodova i publike. Od ukupnih oko 1,5 milijuna posjetitelja platforme, oko pet tisuća ih je kontaktiralo vlasnike brodova u Hrvatskoj, pri čemu je bitno reći da puno klijenata kontaktira više vlasnika odjednom i onda bira najbolju ponudu, zbog čega zna biti i velika razlika između broja kontaktiranih vlasnika te ostvarenih bukiranja”, ističe za Hinu menadžerica Click&Boat za Hrvatsku Marina Kopić.

Prenosi i ocjene osnivača platforme koji izdvajaju specifičnosti hrvatskog tržišta poput najdužih najmova, jer većina charter kompanija iznajmljuje brodove na minimalno tjedan dana, što je u drugim zemljama kraće.

Hrvatska je ujedno i njihovo najbrže rastuće tržište po broju brodova i bukinga, a i povratne informacije od klijenata i vlasnika brodova su, kako kažu, izvrsne, jer je prosječna ocjena 4,8 od mogućih 5 za najmove u Hrvatskoj.

Od podataka iz ove sezone Kopić iznosi da su najviše upita za brodovima u Hrvatskoj imali iz Francuske, odakle se i zbog poboljšane zračne povezanosti cijele sezone tražio brod više. Slično se nastavilo i u posezoni, što smatraju odličnim naznakama i za iduću godinu, u kojoj očekuju nastavak pozitivnih trendova na svim tržištima, a pogotovo u Hrvatskoj, s daljnjim otvaranjem platforme profesionalnim iznajmljivačima.

“Iako je u Francuskoj na snazi puno fleksibilniji zakon o najmu brodova, brojni upiti klijenata za brodovima u Hrvatskoj, potaknuli su nas u istraživanje pomorskih zakona u Hrvatskoj te prilagođavanju platforme hrvatskim profesionalnim iznajmljivačima brodova”, naglašava Kopić.

Dodaje da trenutno Click&Boat zapošljava 22 ljudi, uključujući i stručne suradnike iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Španjolske i Francuske, a iduće godine planiraju širenje poslovanja na SAD i Australiju.

“Nakon uspješne ovogodišnje sezone te ukupno gotovo 10 milijuna eura proslijeđenih vlasnicima brodova u Europi, Click&Boat je svoju poziciju na europskom tržištu u privatnom iznajmljivanju brodova u listopadu učvrstio i preuzimanjem konkuretske platforme SailSharing. Cilj nam je postizanja vodeće pozicije u digitalnim nautičkim uslugama u Europi uz pokretanje novih usluga i aplikacija”, poručili su iz Click&Boat.

Related Posts