Die Linke traži promjenu ustava kako bi oojačala oporba

Oporbeni čelnik u srijedu je zatražio da se njemački ustav izmijeni tako da veće ovlasti dobije parlamentarna oporba koja u ovom sazivu ima najmanji broj zastupničkih mandata u poslijeratnoj povijesti zemlje.

Vladajuća koalicija kancelarke Angele Merkel – koju čine njezini konzervativni kršćanski demokrati, sestrinska stranka CSU iz Bavarske i socijaldemokrati (lijevi centar) – lako može izglasati izmjene ustava jer raspolaže za to potrebnim dvjema trećinama zastupničkih mjesta. “Ne samo da oporba mora biti moguća, ona mora biti učinkovita”, rekao je Gregor Gysi, čelnik stranke Die Linke (Ljevica). Gysi je to kazao na raspravi u Ustavnome sudu u Karlsruheu.

Oporbena Die Linke i Zeleni – koji sada imaju 127 od 630 parlamentarnih mjesta u Bundestagu (donji dom), nemaju 25 posto glasova potrebnih da bi od najvišeg suda zatražili reviziju nekog zakona ili pokrenuli parlamentarnu istragu.  Die Linke i Zeleni zato zahtijevaju da se taj postotni prag snizi jer, tvrde oni, ovakvo je stanje manjak demokracije. Kancelarku Merkel redovito kritiziraju da prihvaća neke političke poruke ljevice i time ograničava učinkovitost lijevih oporbenih stranaka

You may also like

0 comments