Home Energetika Devalvacija juana zacementirala je cijene nafte na 50 dolara

Devalvacija juana zacementirala je cijene nafte na 50 dolara

by admin

Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 50 dolara nakon što je Kina devalvirala svoju valutu u najnovijem pokušaju poticanja gospodarskog rasta, što poskupljuje robu sa cijenama iskazanim u dolarima i prigušuje izglede za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela kliznula 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,70 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,80 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 80 centi nižoj cijeni, od 44,16 dolara. Jučerašnje je trgovanje zaključio u plusu 1,09 dolara.

Pri kraju jučerašnjeg trgovanja naftna je tržišta podupro poremećaj u radu američkih rafinerija, da bi danas pozornost aktera privukla odluka kineske središnje banke o “jednokratnoj” 2-postotnoj devalvaciji juana, radi podupiranja posustalog gospodarstva. “To je loša vijest za naftu jer će je Kina morati više plaćati”, konstatirao je Hamza Khan, analitičar ING Banka. “S druge strane, bude li ta devalvacija dovoljno snažna da potakne oporavak kineskog izvoza i da poboljša kineski BDP, onda će biti pozitivna za naftu.” “Kratkoročni je učinak prigušen a dugoročni bi mogao poduprijeti cijene”, napominje Khan.

Podaci objavljeni u utorak pokazali su da je prodaja automobila u Kini pala u srpnju za 7,1 posto u odnosu na godinu ranije, najviše od veljače 2013.

Cijene nafte pritišće i prevelika globalna ponuda. Tako je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u utorak povisila prognozu opskrbe iz zemalja koje nisu njezine planice, za oko 90 tisuća barela dnevno. “Još ne postoji solidna osnova za dugotrajniji oporavak cijena, s obzirom na nepokolebljivu prekomjernu opskrbu”, zaključuju analitičari Commerzbanka u bilješci klijentima.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 47,32 dolara, što znači da je porasla za 37 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts