Deutscje Bahn priprema najveći preustroj u više desetljeća

Njemačko državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn kreće u najveći preustroj poslovanja u posljednja dva desetljeća, u sklopu kojeg u idućih pet godina planiraju utrošiti 55 milijardi eura u poboljšanje kvalitete usluga, uključujući i veću točnost u prometu vlakova.

Suočeno sa žestokom konkurencijom tvrtki koje pružaju usluge autobusnog prijevoza za udaljena odredišta, državno poduzeće za željeznički prijevoz najavilo je i da njihovi planovi uključuju pružanje pouzdanijih informacija putnicima, kao i pružanje usluga Wi-Fi-a te uređenje željezničkih postaja. “Uvodimo reda u naše poslovanje i prelazimo u napad”, kazao je čelnik Deutsche Bahna Ruediger Grube u četvrtak prilikom predstavljanja novoga plana.

Iz Deutsche Bahna poručuju da je pokretanje novog petogodišnjeg investicijskog programa najveći preustroj poslovanja od 1994. godine, nakon što se željeznička mreža u zapadnom dijelu zemlje udružila s onom iz istočnog dijela nakon pada Berlinskog zida 1989. godine. DB će oko 20 milijardi eura za potrebe investicijskog plana namaknuti iz vlastitih novčanih tokova a preostalih 35 milijardi trebala bi im osigurati njemačka vlada.

U idućim bi godinama Deutsche Bahn želio jamčiti točnost u prometovanju vlakova na duljim relacijama u 80 posto slučajeva a cilj im je u konačnici povećati taj postotak na 85 posto. Trenutno je u visini oko 75 posto. Preustrojem se također predviđa povratak na pozitivan rezultat u posrnulom dijelu poslovanja s prijevozom tereta. Deutsche Bahnu su velika konkurencija operateri autobusnog prijevoza na duljim relacijama unazad tri godine otkako je provedena deregulacija sektora autobusnog prometa. Od tada je uvedeno 150 novih međugradskih autobusnih linija u Njemačkoj za koje su se putnici odlučili zbog niže cijene usluga prijevoza u odnosu na one u željeznici.

You may also like

0 comments