Home Ekonomija Deutsche Telekom po pritiskom u SAD-u

Deutsche Telekom po pritiskom u SAD-u

by Petar Varat
Telekomunikacijska kompanija Deutsche Telekom je pod sve većim pritiskom investitora i političara da osigura odgovarajući tretman radnika u američkoj podružnici T-Mobile US.
Najveća podružnica te njemačke kompanije uživala je dvije godine u brzom širenju na visoko konkurentnom tržištu SAD-a te prestigla najvećeg suparnika Sprint po broju pretplatnika.
Međutim, glavni sindikat Communications Workers of America (CWA) optužio je kompaniju za nepoštivanje prava radnika. Osim toga, prošle je godine utvrđena nezakonita radna praksa u dva slučaja koje je pokrenuo američki Nacionalni odbor za radne odnose.
T-Mobile, koja ima oko 45.000 zaposlenih, tvrdi da poštuje zakon i negira loš tretman radnika.
Dva velika ulagača Deutsche Telekoma izrazila su zabrinutost oko tretiranja radnika u T-Mobileu, navode izvori. Političari u Washingtonu i Berlinu u međuvremenu su pozvali njemačku vladu – koja kontrolira 30 posto Deutsche Telekoma – da izvrši pritisak na kompaniju kako bi poštivala prava radnika u američkoj podružnici.
Upravitelj mirovinskog fonda APG Asset Management, koji je vlasnik 0,15 posto Deutsche Telekoma, rekao je za Reuters da je zatražio poboljšanje tretmana radnika T-Mobilea u svjetlu presude američkog Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB) i navoda CWA .
“Upravljanje ljudskim kapitalom je vrlo važno za nas. To je važan pokazatelj kvalitete upravljanja”, kazala je  APG-ova  stručnjakinja za održivost Anna Pot.
Norges Bank Investment Management (NBIM) – četvrti po veličini dioničar Deutsche Telekoma  s 1,6 posto udjela – također je izrazio zabrinutost zbog tretmana američkih radnika, navode dva izvora upoznata sa slučajem.
NBIM je kazao da je njihova politika da ne komentiraju određene investicije ili kompanije, dok je Deutsche Telekom odbio to komentirati, rekavši da su razgovori s dioničarima povjerljivi.
Nakon pritužbi sindikata CWA, sudac Nacionalnog odbora za radne odnose presudio je u ožujku da su brojne nacionalne politike T-Mobilea bile nezakonite.
Kršenja uključuju zabranu  zaposlenicima da s kolegama raspravljaju o plaćama, zabranu davanja izjava u medijima o radnom okruženju u kompaniji i zabranu traženja pomoći od suradnika za prikupljanje dokaza u disciplinskim postupcima.
T-Mobile se žalio na dvije od 11 presuda o nezakonitoj praksi, ali je prihvatio odluke u preostalih devet. Tada je kazao da se presude u 11 slučajeva odnose samo na “tehničke probleme u zakonu”, dodavši da “nema navoda da su te politike utjecale na neke zaposlenike”.
Slučaj CWA njemački sindikat Verdi izložio je vladi u Berlinu i organizirao potpisivanje peticije u njemačkom parlamentu kojom se od njemačkog ministra financija da osigura poštivanje prava radnika u T-Mobile US.
Uz to, 25 članova američkog Kongresa poslalo je pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel pozivajući je da razmotri slučaj. (hina)

Related Posts