Deutsche Bank u Njemačkoj pošteđen kazne

Njemački državni ured za kontrolu financijskog poslovanja (Bafin) neće izreći kaznu protiv Deutsche Bank zbog afere oko upletenosti ove njemačke banke u pranje novca i izbjegavanje sankcija za ruske oligarhe, javljaju u četvrtak njemački mediji.

“Istraga je pri kraju i Bafin priprema mjere po kojima će Deutsche Bank biti naloženo da poboljša mehanizme kontrole rizičnog poslovanja, dok se od sankcioniranja slučajeva odgovornosti zbog pranja novca odustalo zbog nedostatka dokaza”, prenose dnevnik Sueddeutsche Zeitung i agencija Reuters informacije neimenovanog izvora u Bafinu.

Deutsche Bank se predbacuje da je preko svoje podružnice u Moskvi ruskim oligarsima, među kojima su i neki bliski suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, omogućila pranje novca i novčane transakcije u visini od deset milijardi eura i to nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog aneksije Krima.

Ova odluka njemačke kontrolne agencije nema utjecaja na istrage koje se u protiv Deutsche Bank zbog istog slučaja vode u inozemstvu, a u koju je, između ostalog, uključeno i ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Ukoliko se utvrdi krivnja Deutsche Bank, najveća njemačka banka mogla bi biti kažnjena kaznom u iznosu od nekoliko milijardi eura, što je već utjecalo na nestabilan tečaj dionica ove kreditne institucije.

You may also like

0 comments