Deutsche Bank ima dovoljno novca za pokriti dugove

Deutsche Bank najveća je banka koja u posljednje četiri godine pokušava uvjeriti ulagače i zaposlenike da im dovoljno novca za podmirenje svojih dugova. Najveća njemačka banka objavila je priopćenje u kojem navodi da ima dovoljno novca za plaćanje kupona za svoje najrizičnije obveznice u ovoj i idućoj godini. Sličnu poruku Deutsche Bank uputila je i zaposlenicima, piše Bloomberg. Financijski direktor Marcus Schenck u poruci navodi da je “kapitalna i rizična pozicija banke i dalje vrlo snažna”.

Troškovi osiguranja kreditnog rizika duga Deutsche Banke u ovoj godinu su udvostručeni, a dionicama se trguje na oko jedne trećine likvidacijske vrijednosti kompanije John Cryan, jedan od dvojice izvršnih direktora banke, svojim planom oporavka rezanja troškova i povećanja kapitala nije uspio vratiti povjerenje na nestabilnom tržištu, na kojem prihodi padaju, a regulatori kaznama povećavaju pravne troškove banke.

Deutsche Bank i njeni europski konkurenti, među kojima su Credit Suisse i Barclays,suočeni su s nesigurnim okruženjem na globalnom tržištu, što otežava njihova nastojanja da restrukturiraju odjele trgovanja i upravljanja vrijednosnicama.

Dok kinesko gospodarstvo usporava, a cijene nafte i dalje padaju, investitori traže sigurno utočište, što bankama otežava realizaciju planova o smanjenu troškovi odjela investicijskog bankarstva, poskupljuje troškove izlaska iz pojedinih dijelova poslovanja te priječi nastojanja da rastom prihoda ojačaju kapitalnu poziciju.

Ovogodišnji siječanj najgori je početak godine za pokrovitelje obvezničkih izdanja od 2008. Naknada za visokoprinosne obveznice, prema podacima koje je prikupilo društvo Freeman & Co, pala je u odnosu na prošlu godinu 78 posto, a podaci Bloomberga pokazuju da je prodaja dionica u Europi, Africi i na Bliskom istoku pala 60 posto. Vrijednost dionica triju investicijskih banaka potonula je od početka siječnja prosječno 25 posto, potisnuvši ih na prema dnu Bloombergova indeksa banaka i financijskih društava na kojoj je 39 kompanija.

Lutz Rohmeyer iz berlinskog LBB Investa, koji upravljati s oko 11 milijardi eura, a u portfelju ima dionice kreditnih institucija među kojima je i Deutsche Bank, kaže kako europske banke mogu “zaboraviti sve ciljeve koje su si postavile za ovu godinu”.

Deutsche Bank u priopćenju objavljenom u ponedjeljak navodi da u 2016. ima prostora da isplati oko milijardu eura, što je dovoljno da pokrije 350 milijuna eura za isplatu kupona koji dospijevaju u travnju. Procijenjeni financijski kapacitet u 2017. je 4,3 milijarde eura, što obuhvaća dio prihoda od najavljene prodaje Huaxia banke, navodi u priopćenju Deutsche Bank. Procjena za 2017. napravljena prije ikakvih saznanja o utjecaju poslovanja u ovoj godini.

Priopćenje nije značajno utjecalo na situaciju na financijskim tržištima. Trošak zaštite od gubitaka na najrizičnijim obveznicama nastavili su rasti, dosegnuvši, prema podacima Bloomberga, najvišu razinu od vrhunca europske dužničke krize 2011. Troškovi osiguranja kreditnog rizika za subordinirani dug Deutsche Bank rastu osmi dan za redom. Premija osiguranja kreditnog rizika (CDS – Credit Default Swap) porasla je 13 baznih poena, na 452 bazna poena, najveću razinu od studenog 2011. pokazuju Bloombergovi podaci.

Priopćenje je objavljeno nakon što je Simon Adamson, analitičar CreditSightsa, objavio da sumnja u sposobnost banke da isplati kupone koji dospijevaju 2017., ako operativni rezultat podbaci ili ako sudski troškovi budu veći od očekivanja. Gubitak u 2015., koji je proizašao iz visokih pravnih troškova, otpisa imovine i pada prihoda u četvrtom tromjesečju, smanjio je prostor za pogreške.

Sumnje u sposobnost Deutsche Banke da isplati dospjele kupone na korporativne obveznice potaknule su rasprodaju obveznica i dionica banke u ovoj godini. Vrijednost dionice u ovoj godini pala je 39 posto. Na temeljne dugoročne prinose Deutsche Banke značajno će utjecati razduživanje ili povećanje kapitala, navode analitičari Berenberga u bilješci klijentima poslanoj u ponedjeljak.

Cryan je otpisao dividendu za 2015. i 2016. i rekao da tvrtka ne treba dodatno povećavati kapital. Credit Suisse, koji je također pod pritiskom da ojača svoju bilancu, tražio je od ulagača 6 milijardi švicarskih franaka (6,1 mlrd dolara) kako bi se ojačao kapitalnu poziciju, donosi Banka.hr

Američke banke, uključujući Bank of America Corp i Morgan Stanley, u 2011. poduzeli su korake kako bi umirili ulagače zbog tržišne nestabilnosti proizašle iz europske krize državnog duga.

Bank of America prikupila je u kolovozu 2011. od ulagača, među kojima je bio i Warren Buffett, pet milijardi dolara kako bi osnažila kapitalnu poziciju, dok je Mitsubishi UFJ Financial Group Inc u listopadu objavio savez s Morgan Stanleyjem.