Deutsche Bank demantirao da je tražio od Berlina intervenciju u SAD-u

Deutsche Bank demantirala je u ponedjeljak medijska izvješća da je zatražila od vlade u Berlinu da interveniraju u američkom ministarstvu pravosuđa radi spora zbog kojeg njemačkom bankovnom divu prijeti ogromna novčana kazna.

“Izvršni direktor John Cryan niti u jednom trenutku nije zatražio od njemačke kancelarke da vlada intervenira u slučaju vezanom za hipoteke koji je pokrenulo američko ministarstvo pravosuđa”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Deutsche Banka.

DB će riješiti svoje probleme bez pomoći Berlina, poručili su iz banke. Cryan i Merkel sastali su se u srpnju kako bi razgovarali o posljedicama Brexita, no nisu se dotaknuli pitanja potencijalne pomoći u pravnim postupcima u SAD-u, kazao je upućeni izvor.

Sredinom rujna Deutsche Bank objavio je da će osporiti zahtjev američkog ministarstva pravosuđa po kojem bi trebali platiti 14 milijardi dolara kazne u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica.

Cijene najveće njemačke banke potonule su u ponedjeljak na rekordno nisku razinu od 10,62 eura nakon što je njemački tjednik prošlog vikenda objavio da je njemačka kancelarka Angela Merkel odbila pomoći zajmodavcu u pregovorima s američkim pravosudnim dužnosnicima “Deutsche Bank čvrsto je odlučio sam rješavati izazove s kojima se suočava”, rekao je glasnogovornik.

“Trenutno nema govora o dokapitalizaciji. Zadovoljavamo sve regulatorne zahtjeve”, dodao je. Analitičari u Mediobanci smatraju pak da DB po svemu sudeći neće moći izbjeći izdanje prava. “John Cryan uvijek je govorio da će se za izdanjem prava posegnuti samo u slučaju neočekivano velikog parničnog troška pa se čini sve izglednijim da će se od DB-ovih ulagača tražiti da preuzmu na svoja leđa dio računa za grijehe iz DB-ove prošlosti”, napisali su analitičari u ponedjeljak u bilješci.

You may also like

0 comments