Desnica u Austriji na korak do predsjedničkog ureda

Austrija je jedan korak od toga da postane prva zemlja Europske unije u kojoj će predsjednik biti pripadnik krajnje desnice, što je posljedica sve većeg nezadovoljstva političkim establišmentom i migrantskom krizom.

Austrijanci će u nedjelju izaći na drugi krug predsjedničkih izbora. U prvom je kandidat protuislamske i euroskeptične Slobodarske stranke (FPO) Norbert Hofer osvojio 35 posto glasova. Njegov protukandidat Alexander van der Bellen, neovisni kandidat s potporom Zelenih, u drugi je krug ušao s 21 posto glasova. Obojica su glatko pobijedila kandidate socijaldemokrata i narodnjaka, dominantnih stranaka na austrijskoj političkoj pozornici. To je odmah izazvalo potres među vladajućim socijaldemokratima pa je donedavni kancelar Werner Faymann prisiljen na ostavku. Naslijedio ga je šef Austrijskih željeznica Christian Kern.

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali u teoriji može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je i vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga. Po anketama provedenim prošli vikend, Hofer ima podršku 53, a Van der Bellen 47 posto među sigurnim biračima. Ključan faktor za izboru pobjedu bit će, međutim, trećina neodlučnog biračkog tijela.

Norbet Hofer (45) zrakoplovni je inženjer koji se krajnoj desnici pridružio prije 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišću uspeo do nacionalne scene. U saveznom je parlamentu od 2006. i trenutačno mu je potpredsjednik. Hofer je poznat kao prijateljsko lice FPO-a, suprotno od agresivnog čelnika stranke Heinz-Christian Strachea. Neovisno o tome, imao je veliku ulogu u pisanju protuuseljeničke stranačke platforme.

Otac je četvero djece i hoda pomoću štapa, što je posljedica ozbiljne ozljede nakon paraglajderske nesreće. Van der Bellen je ugledni ekonomist koji je ušao u politiku tek kad mu je bilo pedeset. Bio je predsjednik stranke Zeleni do 2008. godine. Miran je i odmjeren retoričar što mu je donijelo ugled i mnogo šire od lijevog političkog spektra.

Taj 72-godišnji pasionirani pušač službeno se natječe kao neovisni kandidat kako bi privukao više birača, ali mu kampanju financiraju i organiziraju Zeleni.

Tjedan dana uoči presudnog kruga austrijskih predsjedničkih izbora 22. svibnja, dvojica kandidata Alexander Van der Bellen i Norbert Hofer suočila su se u TV duelu, a prema ocjenama promatrača oba kandidata su pokazala vrlo nisku razinu političke i retoričke kulture. “Oba kandidata su se osramotila i u dobroj mjeri naškodila ugledu funkcije predsjednika Austrije. To je bilo hrvanje u blatu”, rekao je politolog Thomas Hofer za javni servis ORF.

Dnevnik “Kronen-Zeitung” okarakterizirao je TV duel kao “diskusiju na najnižoj razini” te se na kraju upitao: “I ova dvojica žele u Hofburg (predsjednička rezidencija)?”. Prema ocjeni analitičara 45-minutno sučeljavanje, koje je obavljeno bez voditelja i prethodno zadanih tema, svelo se na osobna prepucavanja dvojice političara bez približavanja važnim temama poput odnosa prema Europskoj uniji, borbi protiv rekordno visoke stope nezaposlenosti ili izbjegličke krize.

Norbert Hofer svom je suparniku Alexandru Van der Bellenu, neovisnom kandidatu kojeg podržava stranka Zeleni, veći je dio sučeljavanja predbacivao pripadnost eliti “koja nema veze s običnim narodom”. Usput ga je nazvao i “zelenim fašistom”.

Van der Bellen, umirovljeni sveučilišni profesor ekonomije, svog je suparnika, zrakoplovnog tehničara i bivšeg zaposlenika kompanije Lauda Air, optužio kako bi predsjedničku funkciju htio iskoristiti u autoritativne svrhe te, kako je najavio, raspustiti vladu. “Temeljna razlika između Van der Bellena i Hofera njihov je stav prema Europi”, kaže Anton Pelinka, politolog sa Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti.

Proeuropski Van der Bellen je “tipični europski zeleni” koji privlači mnogo glasova žena. Hoferove pristaše su u većini slabije obrazovani muškarci, kaže Pelinka.

You may also like