Desne stranke pozdravile pobjedu Slobodarske stranke

Stranke krajnje desnice u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj pozdravile su u ponedjeljak pobjedu austrijske Slobodarske stranke (FPOe) u prvom krugu predsjedničkih izbora, nazvavši je prosvjedom protiv Europske unije.

“Očito raste svijest među narodima u Europi da je EU antidemokratska struktura koja pokorava ljude”, rekla je u ponedjeljak Marine le Pen, čelnica francuske Nacionalne fronte. Ljudi počinju shvaćati da EU ne održava svoja obećanja o jačanju gospodarskog rasta i zaustavljanju imigracije, dodala je ona u izjavi za France 2.

Kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer ostvario je u nedjelju neočekivanu pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora s 35 posto osvojenih glasova, a na drugo mjesto je izbio kandidat stranke Zelenih Alexander Van der Bellen, s 21 posto. On će se sučeliti u drugom krugu izbora 22. svibnja.

Austrijska Slobodarska stanka “poziva na kontroliranu migraciju, više radnih mjesta i drukčiju Europu – kao i mi, oni žele pravila, red, radna mjesta i spokoj”, rekao je Matteo Salvini, čelnik talijanskog krajnje desnog pokreta Sjeverna liga.

Frauke Petry, čelnica njemačke protuimigracijske  Alternative za Njemačku (AfD), čestitala je Hoferu putem Twittera. Hofer se populističkim najavama zalaže za politiku nulte tolerancije prema izbjeglicama. On žestoko kritizira dogovor Europske unije i Turske oko izbjeglica i prijeti izlaskom Austrije iz EU-a ukoliko Turska postane njezinom članicom.

You may also like