Der Spiegel: Hoće li Grčka tražiti pomoć Rusije

Moskva – Prilikom službenog posjeta Moskvi grčki političari planiraju od Rusije tražiti ekonomsku pomoć, piše njemački list Spiegel, a prenosi RIA Novosti.

„Grčka se očajnički bori protiv stečaja. Zato što pregovori sa sponzorima nailaze na teškoće, Atena sada traži podršku od Rusije. Bruxelles i Berlin te pokušaje prate s nepovjerenjem“, piše agencija. Prema podacima njemačkog lista, Vlada Alexisa Tsiprasa planira od Rusa tražiti popust na cijenu plina, kao i ukidanje ruskog embarga na uvoz nekih grčkih proizvoda, između ostalog svježeg voća.

Očekuje se da će ministar energetike Grčke Panagiotis Lafazanis i zastupnik Tanasis Petrakos ovu molbu iznijeti za vrijeme svog posjeta Moskvi, koja je planirana za 30-31. ožujak. Petrakos je za Spiegel objasnio koliko je za njegovu zemlju značajna ova posjeta. „Želimo produljiti naše odnose s Rusijom u sferi energetike i nadamo se da ćemo od toga imati veliku korist“, izjavio je.

Europska unija je zabrinuta zbog činjenice da se mnogi predstavnici Vlade Grčke osjećaju „bliže Moskvi, nego Bruxellesu“, navodi Spiegel. Zabrinuti su da bi Vladimir Putin mogao ojačati svoj utjecaj na jugoistoku Europe. Ranije je Bruxelles odbio Grčkoj odobriti kredit od 1,2 milijarde eura. Neposredno uoči posjete Moskvi grčki ministar energetike je dao intervju u kojem je EU nazvao „bezočnim imperijalistom“ koji pokušava „zadaviti“ Grčku. Grčki premijer Alexis Tsipras posjet Moskvi je zakazao za 8. travanj. Tom prilikom susrest će se s Vladimirom Putinom. (RIA)