Denis Avdagić: Trump želi nižu cijenu nafte

U četvrtoj emisiji portala Energypress i N1 televizije gostovao je stručnjak za međunarodne odnose Denis Avdagić.
Razgovaralo se o geopolitičkoj situaciji u Europi, LNG terminalu te nuklearnom sporazumu s Iranom.

Piše: Leonarda Lujić 

O legitimnosti ruskog kapitala

“Rusija, odnosno Gazprom imaju interes zaraditi, ali naravno, kada se radi o tako velikim tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu, postoje i geostrateški interesi. Imaju tenedenciju ostati jedini, monopolistički dobavljač plina za Europu, a to je ono čega se Europa želi odreći.”

LNG terminal

“LNG termilan na Krku je jedna kompleksna priča koja se u Hrvatskoj svodi na jedne bazične stvari. Govorimo o tome je li isplativ i je li štetan za okoliš, no radi se o diverzifikaciji dobavnih pravaca. To je europski projekt prije svega, on će otvoriti jedan sigurnosti pravac da možemo biti donekle mirniji u pogledu što ako se nešto dogodi. Moramo biti iskreni i reći- nije isplativo, ali nam daje određenu garanciju ako se nešto dogodi, a imamo to već iskustvo. Što se tiče protivnika izgradnje, mislim da to ima političku pozadinu i bilo bi dobro da i ministarstva i predsjednik Vlade posjete Krk i Omišalj, to je dobra prilika da se razvija komunikacija. Mora postojati otvoreni dijalog. Ne može si niti jedna zemlja dozvoliti da o strateškim projektima ne komunicira.”

O nuklearnom sporazumu i cijeni nafte

“Trump se pokazao svojevrsnim političkim kockarom. On doista zna blefirati, ima dosta sustavnosti. Rasplitanje nuklearnog sporazuma je u ovom trenutku praktički nemoguće predskazati. Za Rusiju odgovara rast cijene nafte, ali glasači Donalda Trumpa ne žele rast cijena nafte”, rekao je Denis Avdagić.

Pogledajte video:

You may also like

0 comments