Demokršćani i SPD došli do rješenja

Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) postigle su dogovor o spajanju izbjegličkih obitelji koje nemaju trajno boravište, a to se pitanje smatra jednim od najspornijih u pregovorima o sastavljanju koalicijske vlade, objavio je u srijedu dnevnik Bild.
Pozivajući se na koalicijske krugove Bild piše, no to nije službeno potvrđeno, da je SPD odustao od zahtjeva da se ukine opća zabrana dovođenja članova obitelji izbjeglica koje u Njemačkoj borave na određeno vrijeme.

Zauzvrat bi spajanje obitelji bilo moguće ondje gdje se dovođenje članova obitelji smatra nužnim. Takvi su, primjerice, slučajevi maloljetnih izbjeglica koji su bez pratnje došli u Njemačku, a sada žele da im se pridruži obitelj.

 SPD-ov političar Burkhard Lischka, koji je u pregovorima zadužen za unutarnjopolitička pitanja, za dnevnik Mitteldeutsche Zeitung ustvrdio je da bi se moglo raditi o 40.000 osoba koje bi na taj način mogle dobiti privremenu boravišnu vizu.

Predstavnici Unije i SPD-a najavili su da bi razgovori na kojima bi se trebalo ustvrditi postoje li zajednički temelji za formiranje nove vlade, a riječ je o nastavku tzv. velike koalicije, trebali biti završeni do četvrtka navečer.

U slučaju da se postigne dogovor o ključnim pitanjima, demokršćani i socijaldemokrati bi krajem mjeseca trebali krenuti u konkretne pregovore o koalicijskom ugovoru.

Njemačku od izbora krajem rujna vodi tehnička vlada, a više političara vjeruje da bi nova vlada mogla biti oformljena do ovogodišnjeg Uskrsa koji pada 1. travnja.

Unija i SPD pregovaraju pošto su početkom prosinca propali pregovori o formiranju vlade između demokršćana, liberala i zelenih.

SPD je ostavio otvorenu mogućnost da se pregovori okončaju i dogovorom o manjinskoj vladi na čelu s Unijom koju bi u Bundestagu podržavali socijaldemokrati. Unija se protivi ovakvom obliku vladanja jer želi „stabilnu vladu“. (Agencije)

You may also like