Demokrati protiv TTiP-a

Demokrati u Predstavničkom domu nanijeli su u petak udarac predsjedniku Baracku Obami odbivši prihvatiti zakon o pomoći radnicima koji bi bili pogođenim sporazumom o slobodnoj trgovini za područje Azije i Pacifika (TPP). Predstavnički dom – zbog pobune demokrata – odbacio je u petak zakon o pomoći radnicima pogođenima svjetskom konkurencijom.

Prihvaćanje tog teksta iz proceduralnih je razloga preduvjet za prihvaćanje zakona o “ubrzanoj proceduri” koja je potrebna za brzo zaključenje golemog sporazuma o slobodnoj trgovini za područje Azije i Pacifika, a upravo je taj zakon pravi predmet nesloge, piše agencija AFP. Unatoč tomu što je Obama u petak ujutro po američkom vremenu došao na Capitol kako bi održao govor i zatražio da ga podrže, zastupnici su zakon o pomoći radnicima podržali sa 126 glasova, a 302 su glasala protiv. Istodobno su tijesno izglasali “ubrzanu proceduru” s 219 za i 210 protiv, .

Nakon glasovanja u kojem su predsjedniku okrenuli leđa zastupnici njegove vlastite stranke, Obama ih je pozvao da razmisle. Sadašnji zakon – nazvan TAA (prema Trade Adjustment Assistance) – skrojen je kako bi se pomoglo 100.000 američkih radnika koji gube posao zbog trgovinskih sporazuma. “Pozivam Dom da prihvati TAA bez odgode kako bi više radnika srednje klase dobilo priliku da sudjeluje i uspije u globalnom gospodarstvu”, rekao je Obama pošto su republikanci i demokrati odbili obnoviti pomoć za radnike.

O zakonu će se morati sada raspravljati sa senatom. Najveći otpor Obami pružaju njegovi demokrati jer smatraju da sporazum o slobodnoj trgovini šteti američkim radnicima. Predstavnik jednog od najvećih američkih sindikata pozdravio je postupak zastupnika, javlja dpa. “Predstavnički dom učinio je pravu stvar”, rekao je Richard Trumka, predsjendik sindikata AFL-CIO.

You may also like