Delta soj zabrinuo igrače na globalnim burzama

Dionice oštro pale

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da bi širenje delta soja koronavirusa moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva.

Za Dow Jones to je najveći dnevni pad u gotovo devet mjeseci, a za S&P 500 i Nasdaq indeks od polovice svibnja.

Posljedica je to vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a pod najvećim su pritiskom bile dionice u turističkom, zrakoplovnom i ugostiteljskom sektoru.

Dosad su ulagači ignorirali vijesti o širenju delta varijante virusa u Aziji i Europi, no u petak je objavljeno da je broj slučajeva novozaraženih koronavirusom u SAD-u prošloga tjedna porastao za 70 posto, a broj umrlih za 26 posto.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i skok VIX indeksa straha Čikaške burze opcija na najvišu razinu u posljednja dva mjeseca. Taj podatak pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Zbog toga ih nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo 40-ak kompanija, pri čemu ih je 90 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 72 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali rast od 66 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Na europskim su burzama u utorak ujutro indeksi znatno porasli, čime su nadoknadili dio gubitaka od jučer, kada su bili pod snažnim pritiskom zbog širenja delta varijante koronavirusa.

Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u utorak, treći dan zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da bi širenje delta soja koronavirusa moglo usporiti oporavak svjetskog gospodarstva.

Azijske su burze ionako danima bile pod pritiskom, a sada je ulagače obeshrabrio i jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones potonuo više od 2, a S&P 500 i Nasdaq indeks više od 1 posto.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla jer ulagači, neskloni rizičnim investicijama, traže sigurnije utočište za kapital.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su jučer potonule oko 6 posto kako zbog zabrinutosti za potražnju, tako i dogovora dogovora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i saveznika o povećanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 0,5 posto, na 68,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 66,90 dolara.

You may also like

0 comments