Home Energetika Deloitte: Trećini naftnih proizvođača prijeti stečaj

Deloitte: Trećini naftnih proizvođača prijeti stečaj

by Agencije

Približno trećini naftnih proizvođača u svijetu prijeti veliki rizik od stečaja u ovoj godini, jer im niske cijene sirovina ograničavaju pristup novcu i sposobnost za smanjenje duga, pokazala je u utorak najnovija studija revizorske i konzultantske tvrtke Deloitte.

Izvješće se temelji na analizi provedenoj na više od 500 kompanija diljem svijeta u segmentu proizvodnje i istraživanja nafte i plina čijim se dionicama trguje na burzama. Ono skreće pozornost na duboke teškoće koje pritišću energetski sektor, jer su cijene sirove nafte na najnižim razinama u više od deset godina, što nagriza njihove marže i primorava ih na rezove proračuna i tisuće otkaza.

Oko 175 kompanija koje su izložene riziku od stečaju opterećeno je s s više od 150 milijardi dolara duga, a slabija vrijednost kod ponude njihovih dionica na sekundarnom tržištu i prodaje imovine dodatno ograničavaju njihove kapacitete za pribavljanje novca, kaže se u studiji Deloittea.

Dok 95 posto naftnih proizvođača može proizvesti sirovu naftu za manje od 15 dolara, što je konkretan dokaz ušteda i tehnoloških poboljšanja od sredine 2014. godine kada je svega 65 posto proizvođača moglo proizvoditi blizu tih cjenovnih razina, to nekima neće biti dovoljno, konstatiraju u Deloitteu.

Proizvođači se spremaju i ove godine rezati svoje proračune, a mnogi kažu da cijene moraju dodatno porasti da bi se povećala njihova profitabilnost. Nadalje, studija revizorske i konzultantske tvrtke pokazala je da su pružatelji usluga vezanih za naftna polja, koji pribavljaju radnike i opremu potrebnu za poslove bušenja, u manjoj mjeri podnose zahtjeve za stečajem u odnosu na proizvođače. To je vjerojatno zbog većih kapitalnih troškova proizvođača, pa posljedično i njihove zaduženosti.

Od ukupno 53 američkih energetskih tvrtki koje su podnijele zahtjeve za pokretanje stečanja u prošlom tromjesečju, njih 14 su bili pružatelji usluga. “Pružatelji usluga obično su više poslovanja s većim potrebama za ljudima a manje za kapitalom, pa im je lakše u financijskom smislu. No, u konačnici i njima će ponestati goriva”, kazao je William Snyder, čelnik odjela za korporativno restrukturiranje u Deloitteu.

Related Posts